Hazatalálók – egy újbudai zsidó közösség (újjá)születése

Rendhagyó eseménnyel folytatódott a Zsinagógák Hete programsorozat szeptember 24-én, kedden este.

Ezúttal az Újbudai Zsinagógában került sor Oláh Kata Hazatalálók című filmjének (nevezzük az egyszerűség kedvéért dokumentumfilmnek) vetítésére, amely a Bocskai úti zsinagóga történetén keresztül megmutatja ennek az egykor nagy közösségnek az újraépülését a karizmatikus rabbiházaspár, Stell Isaac és Mushky segítségével és közreműködésével.

Még a gyülekező alatt vettem észre, hogy a házigazda, Isaac rabbi minden egyes érkezőt köszöntött, nem mulasztott el legalább odabiccenteni mindenkinek, még ha éppen valaki mással beszélgetett is. Akiket pedig nem ismert, azok mellé leült és megkérdezte, hogy hívják, honnan érkezett, mi hozta ide (igen-igen, a tömegközlekedés, de honnan tudta, hogy ide kell jönnie ma).

A rabbi a film előtti rövid bevezetőjében egy mézgyűjtő méhkashoz hasonlította a zsidóságot. No nem a folytonos döngés miatt, bár ez is indokolt lett volna, hanem egy olyan családként jellemezte, ahol minden egyes méh szorgos munkája elengedhetetlen az eredményhez. A méz metafora egyben átvezetett bennünket a közelgő nagyünnepi időszakra, Ros hásáná közeledtével ugyanis megvizsgálhatjuk saját feladatunkat a közösségben.

Szerencsére még élnek olyanok, akik a háború alatt, után és az 1950-es államosításig tagjai voltak az Albertfalvát és Lágymányost magába foglaló közösségnek, így hiteles képet kaphattunk erről az időszakról. A film az ő emlékeiken keresztül mutatja be, hogyan is szervezte meg a fiatal rabbi újra ezt a közösséget, amelynek a tagjai ott ültek most is a nézők között, és azóta túl vannak a bár micvójukon, zsidó esküvőjükön és az ünnepeiket is most már újra méltóképpen meg tudják élni.

A Hazatalálókban amellett, hogy a közösség tagjai elmesélik, miként találtak rá vagy vissza az újbudai közösséghez, érzékelhetjük, milyen a zsinagógai hangulat egy-egy ünnepségen, purimi partyn, közös kalácssütésen.

Oláh Kata rendezőnek (és alkotótársának, Csukás Sándornak) nem ez az első zsidó témájú filmje, hiszen A bármicvó fiúk-at, a Rotschild Klári legendáit, a Beágyazott emlékeinket és az EMIH Újra élünk 80 programsorozatának keretében a Cirko-Gejzirben is bemutatott, Keleti Ágnesről szóló, Aki legyőzte az időt című alkotását sokan láttuk és ezekben is tapasztalhattuk azt a fajta érzékenységet, amellyel a rendezőnő nyúl a zsidósággal kapcsolatos témákhoz. Ebben a rövidebb alkotásban (30 perc) is sok csodásan megható pillanat van, de olyan finomsággal, túlzások nélkül, amit csak a legnagyobbak tudnak.

A filmet vastapssal jutalmazták a nézők, majd egy pódiumbeszélgetés vette kezdetét Hidas Judit moderálásával, Isaac Stell rabbi, valamint Oláh Kata részvételével. Azt hiszem, a beszélgetés közben értettem meg teljesen, hogy miért is működik ilyen jól ez az újbudai közösség: egy ilyen humorú, néhány év alatt magyarul is kiválóan megtanuló, elhivatott és agilis rabbi vezetésével ez egyértelműnek tűnik. A közönség körében felmerült kérdések között természetesen előkerült az is, hogy ki hogyan, milyen körülmények között találkozott Isaac rabbival először. Sokan voltunk ott, ám a kérdésre a rabbi azonnal fel tudta idézni, hogy a kérdezővel mikor és hol volt az első találkozása. Ez a fajta közvetlenség és családias légkör tesz közösséggé egy korban, habitusban, családi körülményekben teljesen eltérő emberekből álló társaságot, akiket azért a zsidóságuk összeköt és ez egy eltéphetetlen kapocs.

A filmet most mi láthattuk elsőként, természetesen a tervek között szerepelnek még további vetítések akár nagyobb közönség előtt, és a streaming-szolgáltatókkal is folynak tárgyalások.

A Zsinagógák Hetének további programjait a zsidoprogramok.hu oldalon megtalálhatják.

Ez a cikk a Zsido.com oldalán jelent meg eredetileg.

Zsinagógakörforgás a Bocskai úton

A második világháború előtt utoljára felavatott budapesti zsinagógát a Zsinagógák Hete rendezvény keretein belül avatják fel újra. Cseh Viktor írt az épület és a környék zsidóságának történetéről.

Fantasztikus hír a zsidó fiataloknak: Megnyílt a CTeen óbudai klubháza

A vadonatúj klubhelyiségben hamarosan kóser pizzéria is nyílik, első budai kóser vendéglátóhelyként.