Német alkatrészek visszatartása miatt késik az első török atomerőmű

Késik Törökország első atomerőművének építése az orosz Roszatom által, mert a német Siemens Energy visszatartja az építéshez szükséges kulcsfontosságú alkatrészeket és Kínában keres alternatívákat – közölte szerdán a török energiaügyi miniszter.

Bár az orosz vállalat alternatív megállapodásokat kötött kínai cégekkel az egyenértékű alkatrészek gyártására, a Siemens Energy szállításának elmaradása miatt az első reaktor beindítása néhány már biztosan hónapot késik – mondta Alparslan Bayraktar az állami Anadolu ügynökségnek.

A Roszatom, Oroszország állami atomenergetikai vállalata az Ankarával kötött megállapodás alapján az Akkuyu atomerőművet a törökországi Mersin földközi-tengeri tartományban fogja megépíteni.

A NATO-tag Törökország eredetileg 2023-ra tervezte az első reaktor beindítását, ezt azonban elhalasztották. Tavaly töltötték be először a nukleáris fűtőanyagot a telephely első blokkjába.

Júliusban Tayyip Erdogan elnök azt mondta, hogy

Németország nem engedélyezi az Akkuyu erőműhöz szükséges egyes alkatrészek kivitelét, és a vámon várakoztatja őket.

„Ez komolyan zavart minket. Erre emlékeztettem Olaf Scholz német kancellárt a kétoldalú találkozónkon” – mondta Erdogan akkor újságíróknak a washingtoni NATO-csúcstalálkozóról hazafelé tartó repülőútján.

Erdogan rendkívüli muszlim csúcstalálkozót hívott össze Izraelről

A török elnök azt állította, hogy Izrael „terjeszkedési” törekvései részeként „célba vette” a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetet.