Heves vita zajlott Izraelről Trump és Kamala Harris elnökjelölti csörtéjén

Történelmi jelentőségű összecsapásban, amely meghatározhatja a 2024-es elnökválasztási verseny menetét, Kamala Harris alelnök és Donald Trump volt elnök kedd este először vitázott egymással. Az Israel Hayom és Jerusalem Post összefoglalója.

A két jelölt egyetlen tervezett vitájuk előtt udvariasan kezet fogott, mielőtt a gazdaságról és a megélhetési költségekről folytatott heves vitába bocsátkoztak volna. 

Izraelről szólva Harris ígéretet tett, hogy biztosítani fogja Izraelnek, hogy megvédje magát, többek között Iránnal szemben is.

Amikor a folyamatban lévő háború megoldására vonatkozó tervéről kérdezték, Trump kerülte a konkrétumokat és azt mondta: „Ezt gyorsan és rendezni fogom, és véget vetek az Ukrajnával és Oroszországgal folytatott háborúnak, ha én leszek a megválasztott elnök, még azelőtt véget vetek ennek, hogy elnökké válnék”, majd a jelenlegi kormányt is Izrael-ellenességgel vádolva, kijelentette, hogy 

„Harris és a demokraták gyűlölik Izraelt”.

Harris alelnök ezzel szemben a kétállami megoldás mellett foglalt állást az izraeli-palesztin konfliktusban. Kritizálta Trump külpolitikai álláspontját, különösen Iránnal és más potenciális fenyegetésekkel kapcsolatban a térségben. „Teljesen közismert, hogy ezek a diktátorok és autokraták azért drukkolnak, hogy újra elnök legyen, mert hízelgéssel és szívességekkel tudják manipulálni” – állította Harris, aki hangsúlyozta továbbá az erős szövetségek és az agresszióval szembeni egyértelmű állásfoglalás fontosságát, megjegyezve: „Jól ismert, hogy [Trump] csodálja a diktátorokat, diktátor akar lenni az első napon, saját maga szerint”.

DEBATE REPLAY: VP Harris and former President Trump l ABC News Presidential Debate

Former President Donald Trump and Vice President Kamala Harris met face-to-face for the first time in Philadelphia for the ABC News presidential debate. Subscribe to ABC News on YouTube: https://abcnews.visitlink.me/59aJ1G ABC News Digital is your daily source of breaking national and world news, exclusive interviews and 24/7 live streaming coverage.

Harris a vita során ismertette azokat az eseményeket, amelyek a jelenlegi gázai helyzethez vezettek. „Értsük meg, hogyan jutottunk idáig. Október 7-én a Hamász, egy terrorszervezet lemészárolt 1200 izraelit, köztük sok fiatalt, akik egyszerűen csak egy koncerten vettek részt. A nőket szörnyű módon megerőszakolták” – mondta Harris.

Az alelnök ezután megerősítette a kormányzat álláspontját Izrael önvédelemhez való jogáról, ugyanakkor aggodalmát fejezte ki a palesztin civilek miatt. „Azt mondtam akkor, és azt mondom most is, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát.” – jelentette ki. 

„De nem mindegy, hogyan teszi ezt, mert az is igaz, hogy túl sok ártatlan palesztint öltek meg; gyerekeket, anyákat.

Azt tudjuk, hogy ennek a háborúnak véget kell vetni. Azonnal véget kell vetni neki… De egy dologról mindig biztosíthatom Önöket, mindig meg fogom adni Izraelnek a lehetőséget, hogy megvédje magát, különösen Iránnal kapcsolatban, és minden olyan fenyegetéssel szemben, amelyet Irán és megbízottjai jelentenek Izraelre” – mondta Harris. „De szükségünk van egy kétállami megoldásra, ahol újjáépíthetjük Gázát, ahol a palesztinok biztonságban, önrendelkezési joggal és méltósággal rendelkeznek.”

Tömegesen fordulnak el a zsidó szavazók a demokratáktól, Trump egyre népszerűbb

A zsidó szavazók körében Donald Trump lehet a valaha volt legnépszerűbb republikánus elnökjelölt.

Amikor Trumpon volt a sor, hogy válaszoljon az Izraellel kapcsolatos kérdésre, váratlanul Oroszországra terelte a szót, azt állítva, hogy Putyin elnök nem szállta volna meg Ukrajnát, ha még mindig hivatalban lenne. Trump ezután Harrist kritizálta, amiért “még akkor sem akart találkozni [Benjamin] Netanjahu miniszterelnökkel, amikor a kongresszusba ment, hogy egy nagyon fontos beszédet tartson. Nem volt hajlandó ott lenni, mert egy lányegyesület buliján volt.” – mondta Trump. 

„Gyűlöli Izraelt. Ha ő lesz az elnök, akkor szerintem Izrael két éven belül nem fog létezni, és én elég jó vagyok az előrejelzésekben”.

„Ugyanakkor a maga módján gyűlöli az arab lakosságot is, mert az egész hely fel fog robbanni. Az arabok, a zsidó emberek, Izrael, Izraelnek vége lesz. Ez soha nem történt volna meg. Irán Trump alatt tönkrement. Most Iránnak 300 milliárd dollárja van, mert megszüntették az összes szankciót, ami volt. Iránnak nem volt pénze a Hamaszra vagy a Hezbollahra vagy a 28 különböző terrorszervezet bármelyikére. Le voltak égve, most pedig egy gazdag ország” – mondta Trump.

„Nézzék meg, mi történik a húszikkal és Jemennel. Nézzék meg, mi történik a Közel-Keleten. Ez soha nem történt volna meg [ha én vagyok az elnök]” – mondta

Melanie Phillips: Kamala Harris és Doug Emhoff családi cirkusza

A JNS szerzője szerint a demokrata elnökjelölt és férje épp megpróbálja átverni a zsidó szavazókat.