Kétfrontos háború: Izrael „harci övezetnek” minősíti Júdeát és Szamáriát

A területről kiinduló terrortámadások közelmúltbeli drámai megugrása meggyőzte Izrael biztonsági intézményeit, hogy stratégiaváltásra van szükség – írja a JNS.

A közelmúlt eseményei a hírek szerint jelentős politikai változást indítottak el Izrael Júdeával és Szamáriával kapcsolatos megközelítésében. A Hamász elleni háború október 7-i kezdete óta „másodlagos színtérnek” minősített területet most, a terrorista támadások közelmúltbeli növekedése miatt, meggyőzte a vezető tisztviselőket arról, hogy ez az álláspont már nem tartható. 

Az IDF már Júdeát és Szamáriát tekinti az ország legkritikusabb frontjának a Gázai övezet után.

Bár ez az irányelv még csak a kezdeti szakaszában van, és a terepen várhatóan időbe telik, hogy jelentős változások történjenek, egy sor hadművelet Júdea és Szamária területén már küszöbön áll. 

„A dzsenini művelet csak a kezdet” 

– hangsúlyozzák a biztonsági tisztviselők.

Augusztus végén az IDF elindította a „Nyári táborok hadműveletet” Észak-Szamáriában, a hadsereg legkiterjedtebb műveletét a régióban a 2002-es „Védelmi pajzs” óta. Jelenleg két dandár csapatai van Dzseninben és Tulkaremben, és a művelet belátható ideig folytatódni fog.

A Júdeában és Szamáriában a közelmúltban történt terrortámadások sorozata csak megerősíti, hogy átfogó fellépésre van szükség az egész régióban. A biztonsági szervek különösen nagy dilemmával néznek szembe Hebron térségében, ahol a közelmúltban két támadás is történt. Bár egyöntetű egyetértés van abban, hogy a Hamászt fel kell számolni Júdeában és Szamáriában, a tisztviselők óvakodnak a nem szándékolt következményektől.

A palesztin biztonsági erők Hebronban, amelyeket inkább az önérdek, mint az Izrael iránti jóakarat vezérel, eddig együttműködtek az izraeli erőkkel, de egy keménykezű művelet szélesebb körű eszkalációt kockáztat, amit Izrael igyekszik elkerülni. Azonban egyre nagyobb az egyetértés abban, hogy agresszív fellépésre van szükség. Ennek eredményeképpen nagyszabású, hírszerzésre alapozott műveleteket láthatunk, Hebron bekerítésével párosulva, amely stratégia már máshol is működik Júdea és Szamária területén.

A palesztin terror nem áll le: három izraeli rendőrt öltek meg Júdea-Szamáriában

A támadásra azt követően került sor, hogy szombaton a terroristák két autóbombát robbantottak Júdea-Szamária déli részén.

Eközben a helyi hatóságok határozottabb fellépésre szólítanak fel, és ezt Orit Strock településügyi miniszter is megerősítette. Sürgette a diplomáciai-biztonsági kabinetet, hogy vezessen be sürgősségi intézkedéseket, beleértve a hadiállapot kihirdetését Júdeában és Szamáriában. Strock rámutatott egy közelmúltbeli incidensre:

„Két héttel ezelőtt öt hebroni Hamász-vezetőt engedtek ki a fogságból. Ezeket a személyeket a háború kezdetén tartóztatták le, a Júdeában és Szamáriában történő felkelés megakadályozására tett erőfeszítések részeként. Alig két héttel a szabadon bocsátásuk után kettős robbantásos merényletet hajtottak végre Gus Etzionban, az elkövetők Hebronból származtak. Alig tudtuk elkerülni a katasztrófát.

„A háború kitörése letartóztatási hullámot indított el, amely a szektor kulcsfontosságú terrorista ügynökeit vette célba. Szabadulásuk része a jogi akadályok és a fogva tartási helyek szűkössége miatt bekövetkezett vagy hamarosan bekövetkező szabadulások sorozatának. Ezen okok egyike sem igazolhatja a fenyegető vérontást”.

Bár egy teljes körű háború Júdea és Szamária területén valószínűtlen, a „Nyári táborok hadművelet” várhatóan az elkövetkező napokban bővülni fog. 

Eközben a helyszínen érezhető a szemléletváltás. A biztonsági tisztviselők kiterjedt műveletek indítását javasolják, hangsúlyozva a terroristák pénzeszközeinek elkobzását, nem csak Észak-Szamáriában, és a Hamász felszámolását, mint elsődleges célt. Egy biztonsági forrás ezt úgy jellemezte, hogy 

„nem csak a füvet kell lenyírni, hanem a problémát a gyökerénél kell kiirtani”.

Házasodni készült a palesztin terroristák által meggyilkolt Jonatán Deutsch

Jonatán a múlt héten szerelt le az IDF elit egységétől, a Maglantól, amely a gázai háború első hónapjaiban a legintenzívebb harcokban vett részt.

Jahja Szinvár, a Hamász gázai vezetője a jelentések szerint megpróbálja szítani a helyzetet, feltehetően azért, mert úgy véli, hogy a tűzszüneti tárgyalások az összeomlás szélén állnak. 

Stratégiája a jelek szerint a feszültségek fokozása Júdeában és Szamáriában, hogy elterelje a figyelmet Gázáról. 

Irán is érintett, állítólag több millió sékelt juttat a területen tevékenykedő terroristáknak. Mivel a palesztin munkavállalók nem léphetnek be Izraelbe munkavállalás céljából, a terrorizmus jelentős bevételi forrássá vált a Palesztin Hatóság területén, ami tovább szítja a nyugtalanságot.

Izrael biztonsági intézményeiben az a feltételezés uralkodik, hogy egy nagyobb támadás is küszöbön állhat. Bár a múlt heti incidens Gus Etzionban történt, a biztonsági tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy a jövőbeli támadások célpontja Jeruzsálem, Beér-Seva vagy Tel-Aviv lehet.

Szmotrics: Egy lépésre vagyunk október 7-étől Júdeában és Szamáriában

Az idei év első hat hónapjában 3272 terrorcselekményt regisztráltak a régióban. Az izraeli pénzügyminiszter szerint még nincs késő lépni.