A bármixerek akadémiája: Afganisztán, az Al-Káida és a nagy trükk

1979 több szempontból is „mérföldkő” volt a radikális iszlamisták szempontjából, hogy stílusosan Szajjid Kutbot idézzük. Kornéli Beáta történész és Közel-Kelet kutató írása.

Először is Khomeini Párizsból hazatérve megdöntötte Reza Pahlavi iráni sah uralmát, amivel az USA az egyik legfontosabb közel-keleti bázisát veszítette el. De most nem ez a lényeg.

Hanem, hogy a Szovjetunió 1979-ben megszállta Afganisztánt, amire válaszul az etnika, törzsi, vallási alapokon szerveződő helyi erők megkezdték fegyveres harcukat a szovjetbarát afgán kormány és a szovjet csapatok ellen.

Mindközül a legütőképesebbek az iszlám alapokon szerveződő mudzsáhidok (mudzsáhidín: akik valamiért küzdenek) bizonyultak.

Az Egyesült Államoknak ez több volt kettőnél, Irán és Afganisztán elvesztése egyszerre, a legjobb ötletnek pedig az bizonyult, hogy elkezdték támogatni anyagilag és katonailag a mudzsáhidokat a szovjet feltartóztatás jegyében. Ennek keretében pedig a CIA katonai kiképzőtáborokat hozott létre Pakisztánban, ahol amerikai pénzen arab és más iszlám országokból érkező önkénteseket képeztek ki és fegyvereztek fel a szovjetek elleni gerillaharcra.

Tehát Pakisztán vált a dzsihadista iszlamisták fellegvárává. A terített asztalhoz pedig hamarosan megérkezett a frissen diplomázott Oszáma bin Lánden és a palesztinai Abdulláh Azzám sejk, akik Pesavarban létrehozták a mixerképzők magasiskoláját, a dzsihadistákat szervező és szolgáltató irodát, amelynek fő feladata az iszlamisták toborzása, a pénzügyi támogatások összegyűjtése és felhasználása volt.

Hamarosan mintegy tízezer önkéntest gyűjtöttek össze a szélrózsa minden irányából. Többek között, Szaúd-Arábiából, Algériából, Egyiptomból, Pakisztánból, Szudánból és Jemenből. Ezeket a különböző ideológiai hátterű csoportokat egyetlen dolog tartotta össze:

Afganisztán felszabadítása a „hitetlenek” elnyomása alól.

Semmi másban nem értettek egyet.

Az arab nacionalizmus eredete. Honnan jött és hová tart? 1. rész

Párizs volt az arab nacionalizmus egyik szellemi központja és az itt tanuló szíriai-libanoni keresztény arab diákok voltak az első nacionalisták.

Azonban 1989-ben Moszkva kivonta csapatait Afganisztánból. Innentől kezdve az Egyesült Államoknak már nem voltak érdekesek a mudzsáhidok és kiszállt a buliból. Persze maga mögött hagyta a szokásos matériát. Máris kiújultak az etnika, törzsi, vallási ellentétek és az afgánok egymásnak estek.

Igen ám, de mindeközben Oszáma bin Láden kitanulta a csíziót és létrehozta az iszlám dzsihád nemzetközi hálózatát, amelyben a harcosok visszaszivárogtak oda, ahonnan jöttek, Jemenbe, Csecsenföldre, Boszniába (!). A terv pedig az volt, hogy ott folytatják a dzsihádot, ahol Afganisztánban abbahagyták, ha majd eljön az idő.

Szakértők még mindig arról vitatkoznak, hogy mi is az Al-Káida tulajdonképpen? Egy központilag irányított nemzetközi szervezet vagy egy laza csoportokból álló hálózat, akiket a Nyugat elleni harc és az erőszak köt össze?

Nem rémlik, hogy Oszáma bin Láden halála óta megfejtették volna ezt a kérdést.

De, mi az „előre lépés” az Al-Kaidának a Muszlim Testvériség ideológiájához képest? Míg az utóbbi a saját szekularizált, korrupt kormányzata ellen és a saját társadalmában lévő hitetlenek és hitehagyottak ellen indított harcot, tehát a közeli ellenségre fókuszált. Addig az Al-Káida globalizálta a dzsihádot és az ellenségképet az egész Nyugatra és a nyugati világra kiterjesztette. Aki pedig nem tartozik a bandához, az mind ellenség.

És mi a trükk az egészben? Hogy senki sem tudja pontosan hol vannak elszórva a világban ezek az alvó sejtek és mikor ébrednek a Csipkerózsika-álomból?

Ez az írás eredetileg a Kalandos Közel-Kelet oldalán jelent meg. Kornéli Beáta további írásai itt olvashatóak.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Világ iszlamista bármixerei, egyesüljetek!

Az arab nacionalizmus eredete. Honnan jött és hová tart? 2. rész. Kornéli Beáta történész és Közel-Kelet kutató írása.