Zsidó iskolára lőttek Torontóban

Két fegyveres tüzet nyitott egy Toronto külvárosában lévő, a chábád-lubavicsi mozgalomhoz tartozó zsidó lányiskolára szombat kora reggel – jelentette a The National Post kanadai lap.

A Toronto North York kerületében található Bais Chaya Mushka általános iskolában történt lövöldözésben nem jelentettek sérülteket. Az eset helyi idő szerint hajnali 4 óra 52 perckor történt.

Izrael torontói főkonzulja, Idit Shamir elmondta, hogy a fegyveresek öt lövést adtak le.

„Meglepődhetünk-e azon, hogy az erőszak eszkalálódik, amikor a zsidó diákok elleni antiszemita támadásoknak nincs semmilyen következménye?” – írta Shamir a közösségi médiában, és megosztott egy videót, amelyen két fekete ruhás férfi kiszáll egy fekete járműből, amelyet egy harmadik személy vezet, és rövid ideig egy kerítés előtt állnak, mielőtt tüzet nyitnak és elmenekülnek.

CG Idit Shamir 🎗️ on Twitter: „🚨Another attack on a Jewish institution today in Toronto. A Jewish girl’s school is the latest target. Two men opened fire, shooting 5 rounds at Bais Chaya Mushka Elementary School. Can we be surprised that violence escalates when there is no deterrence following antisemitic… pic.twitter.com/KcSULlG8yl / Twitter”

🚨Another attack on a Jewish institution today in Toronto. A Jewish girl’s school is the latest target. Two men opened fire, shooting 5 rounds at Bais Chaya Mushka Elementary School. Can we be surprised that violence escalates when there is no deterrence following antisemitic… pic.twitter.com/KcSULlG8yl

A torontói rendőrség szóvívője, Paul Krawczyk újságíróknak elmondta, hogy a rendőrség gyűlölet-bűncselekményekkel foglalkozó egysége segíti a nyomozást, de még korai lenne megmondani, hogy a lövöldözés gyűlölet-bűncselekmény volt-e.

Olivia Chow, Toronto polgármestere elítélte az esetet, és „aljas antiszemita cselekedetnek” nevezte.

„A zsidó gyerekeknek és családoknak nem szabad félteniük a biztonságukat. A torontói rendőrség fokozza jelenlétét a vallási iskolák és zsinagógák környékén.

Egyeztetek a rendőrfőnökkel a gyermekek és családok biztonságát szolgáló tervről” – írta Chow a közösségi médiában.

Torontóban és a környéken az Izrael-ellenes zavargások és antiszemita cselekmények száma jelentősen megnőtt azóta, hogy október 7-én Izrael terrorellenes háborút folytat a Hamász palesztin terrorszervezet ellen.

November elején Toronto belvárosában egy könyvesboltot vandál módon megrongáltak vörös festékkel, és a kirakatra plakátokat ragasztottak, amelyeken a zsidó alapítót és vezérigazgatót, Heather Reismant „népirtás finanszírozásával” vádolták.

Januárban egy torontói zsidó tulajdonú élelmiszerboltot „Free Palestine” (Szabadítsátok fel Palesztinát) felirattal fújtak le, majd később felgyújtották.

Napokkal később a torontói rendőrség letartóztatott négy embert egy, a zsidó negyed közelében található autópálya-felüljárón, amely visszatérő palesztinbarát arab tüntetések színhelye lett.

Múlt héten a város északi részén található Kehillat Shaarei Torah zsinagógát négy héten belül másodszor rongálták meg.

Izrael-ellenes tüntetők inzultálták a kanadai miniszterelnököt egy étteremben

Száz rendőr segített a tömeg ellenőrzésében és feloszlatásában, a miniszterelnököt pedig kikísérték az étteremből.