A volt iráni külügyminiszter a szankciókat okolja az elnök „mártírhaláláért”

Mohammad Dzsavád Zaríf volt külügyminiszter az iráni állami médiának azt nyilatkozta, hogy a repülőgép-alkatrészekre vonatkozó embargó okozta az amerikai gyártmányú helikopter lezuhanását.

Mohammad Dzsavad Zarif volt iráni külügyminiszter szerint az Egyesült Államok a hibás Ebrahim Raiszi elnök vasárnapi helikopterbalesetében bekövetkezett haláláért.

Az iráni állami médiának nyilatkozva a volt miniszter az amerikai szankciókat tette felelőssé a balesetért: „Ennek a szívszorító incidensnek az egyik oka az Egyesült Államok, amely a repülőgép-alkatrészekre vonatkozó embargót vetett ki iszlám Iránra, így okozva az elnök és társai mártírhalálát”.

Hozzátette, hogy „az Egyesült Államok bűne mindenképpen beíródik az iráni nép emlékezetébe és a történelembe”.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, az iráni elnök és külügyminisztere akkor halt meg, amikor Bell 212-es helikoptere lezuhant. A Bell 212-es a vietnami háború idejéből származó UH-1N „Twin Huey” polgári változata, amelyet az 1960-as években fejlesztett ki egy amerikai cég. Mivel Iránnak több mint 40 éve nincsenek kapcsolatai az Egyesült Államokkal, sokan nem értik, hogy az állam vezetése miért használ továbbra is amerikai repülőgépeket, és nem a szövetségesei, például Oroszország vagy Kína által fejlesztetteket.

Isten büntetése volt az iráni elnök lezuhanása?

Jichák Batzri rabbi a bibliai gonosztevőhöz, Hámánhoz hasonlította az iráni elnököt.