Felpofoztak egy zsidó parlamenti képviselőt Finnországban

Ben Berl Zyskowicz, a finn parlament egyik zsidó képviselője elmondta, hogy szombaton megtámadták egy helsinki metróállomáson, ahol egy támadó arcon ütötte és antiszemita szidalmakkal illette.

Ben Berl Zyskowicz, a konzervatív irányultságú Nemzeti Koalíció Pártjának tagja elmondta, hogy az antiszemita megjegyzések mellett a támadó őt hibáztatta Finnország közelmúltbeli NATO-csatlakozási kérelméért (Zyskowicz pártja évtizedek óta szorgalmazza a NATO-tagságot).

Zyskowicz, aki egy lengyel holokauszttúlélő és egy finnországi zsidó fia, hozzátette, hogy nem érintette meg különösebben a támadás, de úgy érzi, hogy a támadásnak komoly jelentősége van a finnországi demokráciára nézve.

„A jelöltek fizikai megtámadása semmiképpen sem válhat a finn társadalom részévé, még teljesen marginális jelenségként sem”

– mondta Zyskowicz.

Sauli Niinisto elnök „a néphatalom elleni támadásnak” nevezte a támadást.

A finn rendőrség szerint a támadót még aznap elfogták, bár személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra.

A Zsidó Világkongresszus szerint Finnországban kevesebb mint kétezer zsidó él.

Ennek ellenére 2021-ben a helsinki zsidó közösség arról számolt be, hogy évente közel félmillió eurót kell költeniük biztonsági intézkedésekre.

Tavaly az Európai Unió antiszemitizmusért felelős biztosa bírálta Finnországot, amiért nincs hivatalos kerete az antiszemita bűncselekmények elleni harcnak.

Alkotmányjogi bizottság: Sérti a vallásszabadságot a kóservágás tilalma

Példás döntés született Finnországban.