Havi 125 ezer forintért harcolnak Ukrajnában Putyin palesztin zsoldosai

A Libanonban élő palesztinoknak havi 350 dollárt (125 ezer forintot) fizet Oroszország, hogy zsoldosként harcoljanak az ukrajnai háborúban – írja a The Media Line.

A The Media Line cikke egy libanoni kormányzati forrásra hivatkozva azt írta, hogy a legtöbb besorozott 1969 után született. Ennek oka, hogy Libanonban korlátozzák őket a hivatalos okmányok megszerzésében – azaz örökös „menekülteknek” számítanak -, és így könnyebben utazhatnak el zsoldosnak harcolni.

A cikk szerint az Ukrajnába utazók többsége Ain al-Hilvehből, Libanon legnagyobb palesztin menekülttáborából származik, amely Szidón kikötővárostól délre található.

Jelenleg mintegy 200 000 palesztin leszármazottja él Libanonban azoknak, akik az 1948-as függetlenségi háború idején menekültek el Izraelből.

Az újoncok közül sokan a Palesztin Hatóság vezetője, Mahmúd Abbász vezető Fatah frakciójának tagjai, de olyan csoportokból is érkeztek, mint a Népi Front Palesztina Felszabadításáért, amely az Egyesült Államok által terrorista csoportnak minősített szervezet.

A lap libanoni forrása szerint a palesztinok és mások toborzását a bejrúti palesztin diplomáciai képviselettel kapcsolatban álló aktivisták végzik az Irán által támogatott Hezbollah terrorszervezettel együttműködve.

A beszámolók szerint a zsoldosok képzettek a drónok kezelésében, vagy városi harcokban szerzett tapasztalattal rendelkeznek.

Állítólag 300 libanoni palesztin már el is végezte a kiképzést Oroszországban, és már az ukrajnai frontra vezényelték őket.