Sztálin-emlékművet avattak a sztálingrádi győzelem 80. évfordulója alkalmából

Új emlékművet avattak szerdán a dél-oroszországi Volgográdban, a második világháború egyik fordulópontjának számító sztálingrádi csatában aratott szovjet győzelem 80. évfordulója alkalmából. 1961-ig a várost Sztálingrádnak hívták — jelenti a The Moscow Times.

Sztálin mellszobrát a sztálingrádi csata múzeumának közelében állították fel Georgij Zsukov és Alekszandr Vaszilevszkij szovjet világháborús marsallok szobra mellett. Mindhárom emlékművet a városban született Szergej Scserbakov szobrászművész tervezte.

Az elmúlt években ez a második Sztálin-emlékmű, amelyet Volgográdban avattak fel.

Az első modern emlékművet, egy kétméteres beton mellszobrot a helyi kommunista párt székháza közelében avatták fel 2019 decemberében, Sztálin születésének 140. évfordulója alkalmából.

Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan csütörtökön látogat a városba, ahol valószínűleg részt vesz egy sor megemlékezésen annak a csatának a 80. évfordulója alkalmából, amely 1943-ban a náci Németország első kapitulációját eredményezte.

A volgográdi duma által 2016-ban elfogadott törvény értelmében a város bizonyos ünnepnapokon, köztük a győzelem napján és a sztálingrádi csata éves évfordulóján visszatér a szovjet korabeli Sztálingrád elnevezéshez.

A város nevét hétfőn előzetesen megváltoztatták Putyin látogatására készülve, amely a helyi hírügynökségek szerint széles körű biztonsági ellenőrzésekkel és forgalomkorlátozásokkal is jár majd.

Oroszország nélkül emlékeznek meg az auschwitzi haláltábor felszabadításáról

A lengyelországi emlékhely vezetése a szabad és független Ukrajna megtámadásával indokolta a döntést. Oroszország korábban minden évben képviseltette magát a megemlékezésen.