Zsidó tudós is van az orvosi Nobel díjazottai között

Harvey J. Alter amerikai zsidó kutató valamint Charles M. Rice amerikai és Michael Houghton brit kutatók a hepatitis C vírus felfedezésért kapták meg az elismerést. 

A Nobel-bizottság titkára Thomas Perlmann a bejelentést követően elmondta, hogy a tudósok csak jó pár próbálkozása után vették fel a telefont, és nagyon meglepődtek, amikor kiderült miért keresik őket. A meglepetés érhető, hiszen a tudósok évtizedekkel ezelőtt érték el azokat az eredményeket, amikért most kitüntetik őket.

A bizottság indoklása szerint a három kutató eredményei döntő jelentőségűek voltak a vér útján terjedő májgyulladás (hepatitis) elleni küzdelemben. A hepatitis világszerte jelentős egészségügyi probléma, amely májzsugort és májrákot is okozhat.

Alter professzornak még 1972-ben sikerült bizonyítania, hogy egy ismeretlen vírus okozza a hepatitiszt. Houghton 1989-ben elválasztotta a vírus genomját, végül Rice 1997-ben további bizonyítékot talált a vírusra.

Alter, Rice és Houghton munkássága lehetővé tette vírustesztek és gyógyszerek kifejlesztését, és ezzel emberek millióit mentették meg.

Harvey J. Alter 1935-ben zsidó szülők gyermekeként született New Yorkban, és 2013-ban azt írta, hogy ez a tény „predesztinálta őt arra, hogy orvos legyen” – írta a The Jewish Chronicle. 

A professzorral gyors interjút készített a Nobel-díj hivatalos honlapja. Dr. Alter elmondta, hogy sokkolta őt a döntés, és élete legjobb ébresztője volt a bizottság telefonja.

„Ez egy jó sztori a nem irányított kutatás számára. Volt egy hipotézisünk, fogalmunk se volt merre fog minket vezetni, azt kerestük, hogy mi okozza a poszt-transzfúziós hepatitiszt és elkezdtünk egy nagyon-nagyon hosszú kutatást, amiben rengetegen vettek részt. Talán nem is történhetett volna máshol, mert olyan hosszú időbe telt, hogy előálljunk valamivel, aminek a megtalálásra nem is számítottunk”

– mondta a professzor.

Idén a Nobel-díjátadó ceremóniákat a Béke-Nobel kivételével virtuálisan tartják.

Botrányos cikk: a zsidók okosabbak másoknál?

A cikk szerzője elsősorban a kultúrával és neveléssel magyarázta a zsidók jó tanulmányi eredményeit.