Magyar képviselők is sürgetik, hogy az EU tiltsa be a Hezbollah-t

A világ több mint 230 parlamenti képviselője, köztük magyarok is aláírták azt az Európai Uniónak címzett felhívást, amelyben a Hezbollah libanoni militáns szervezet betiltását követelik. 

Példa nélküli transzatlanti kezdeményezés keretében 235 európai, észak-amerikai, izraeli képviselő írta alá azt a nyilatkozatot, amelyben

felszólítják az Európai Uniót arra, hogy nyilvánítsa terrorszervezetnek a libanoni Hezbollah-t.

A kampányt az Izrael Transzatlanti Barátai (TFI) nevű szervezet indította, amely ma reggel juttatta el a Transzatlanti Nyilatkozat nevű dokumentumot Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, Josep Borrellnek, az EU külügyi főképviselőjének, Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, David Sassolinak, az Európai Parlament elnökének, valamint az összes európai uniós tagállam kormányának.

Az időzítés nem véletlen. Éppen holnap lesz az évfordulója két súlyos terrortámadásnak is, amelyet a libanoni síita terrorszervezet követett el.

1994. július 18-án érte bombatámadás a Buenos Aires-i AMIA zsidó közösségi központot, amelyben 85 ember meghalt, illetve több százan megsebesültek. 2012-ben pedig ezen a napon egy izraeli turistabuszt ért támadás Bulgáriában hat ember halálát követelve.

A nyilatkozat aláírói között számos pártvezető, külügyi bizottsági elnök, parlamenti alelnök, és más parlamenti képviselő, valamint volt miniszterelnökök, államfők és védelmi miniszterek is szerepelnek az Atlanti-óceán mindkét oldaláról: az Egyesült Államokból, Kanadából, az EU 27 tagállamából, valamint az Egyesült Királyságból és Svájcból.

Köztük van több magyar politikus is: Ara-Kovács Attila, Arató Gergely, Vadai Ágnes a DK, Gál Kinga a Fidesz, Harangozó Tamás, Ujhelyi István, Kunhalmi Ágnes, Mesterházy Attila az MSZP, Cseh Katalin a Momentum, Ungár Péter a Zöldek színeiben, valamint Székely Sándor független képviselő.

A nyilatkozat szerint a teljes Hezbollah biztonsági veszélyt jelent, és nem csak a szervezet katonai szárnya, amint azt az EU nyolc éve — éppen a bulgáriai merénylet hatására — különválasztotta a síita militáns csoport többi részétől, és kizárólag azt bélyegezte meg terrorszervezetként.

Amint az a nyilatkozatban szerepel:

„a Hezbollah, az iráni rezsim leghalálosabb szövetségese, olyan globális terrorhálózatot működtet, amely nemcsak a saját szomszédait, hanem a nyugati demokráciákat is veszélyezteti.

A Hezbollahnak csak Németországban több mint ezer támogatója van. A csoport erőszakos és antiszemita ideológiája megmérgezi pluralista társadalmaink szövetét. Mindez a leginkább a Hezbollah „Kudsz Napján” rendezett felvonulásain látható, ahol

a zsidó állam elpusztítására történő felhívások az európai történelem legsötétebb napjait idézik fel”.

Lukas Mandl, a TFI osztrák európai néppárti elnöke kijelentette: „A mai nap fontos mérföldkő azon közös célunk irányában, hogy Európában betiltsák a Hezbollah-t. A következő hónapokban megkeressük a transzatlanti térség számos politikai pártjának más törvényhozóit is annak érdekében, hogy még több aláírás szerepeljen a listán.

Európai értékeink megkövetelik, hogy tántoríthatatlanul folytassuk a harcot az antiszemitizmus és a terrorizmus ellen.

Ebben a kontextusban egyértelmű és kétség sem férhet ahhoz, hogy az Európai Uniónak teljességgel be kell tiltania a Hezbollah-t.”

Az egyoldalas nyilatkozat szembeszáll azokkal az érvekkel, amelyeket a Hezbollah támogatói általában hangoztatnak, köztük azzal a nézettel, hogy egy ilyen lépés destabilizálná Libanont.

„Libanon valódi gazdasági és politikai stabilitásának az esélye abban rejlik, ha megszüntetik a Hezbollah fojtogatását az országon. A bátor libanoni tüntetők, akik a korrupció és a politikai erőszak ellen vonulnak utcára, különösen elítélik azt, hogy a Hezbollah állam az államban. Ők megérdemlik teljes támogatásunkat.

Ha az EU betiltja az irániak által támogatott szervezetet, akkor az segít megerősíteni ezeket a demokratikus erőket”

— áll a nyilatkozatban.

Mint ismert, július elsejével Németország vette át az EU soros elnökségét. Berlin áprilisban betiltotta a Hezbollah-t. A német törvényhozás alsóháza, a Bundestag már tavaly decemberben sürgette, hogy az EU változtassa meg a hozzáállását a libanoni szervezethez, amit az osztrák parlament júniusban követett.

A TFI német alelnöke, Dietmar Köster szerint „a Hezbollah deklarált célja Izrael elpusztítása, amelynek érdekében világszerte követett el terrortámadásokat. Értékelem, hogy Németországban betiltották a Hezbollah tevékenységét. A következő lépés az, hogy EU-szerte betiltsák a Hezbollah mindenfajta tevékenységét”.

A Moszad számos iráni támadást akadályozott meg Európában

A jelentés mindösszesen 20 országot említ, ahol az elmúlt három évben Irán igyekezett támadásokat végrehajtani.