Már az antirasszizmus is rasszizmus?

Az amerikai rasszizmusellenes tüntetések Németországban is nagy hullámokat vernek. A rasszista múlt elleni szimbolikus harc azonban nem is olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk. Minél komolyabban vesszük a politikai korrektség követelményét, annál több ellentmondásba ütközünk – írja a Metazin.

„A rasszizmus és a rendőri erőszak elleni amerikai tiltakozáshullám elérte Németországot: ezrek tüntettek George Floyd halála miatt. Mindez arra inspirálta a Zöldeket, hogy javasolják a ’rassz’ kifejezés törlését a német alkotmányból. A javaslat nagy vitát váltott ki. De miért nem veszik figyelembe a fekete szakértők véleményét?” – teszi fel a kérdést a magát „afrofuturista akadémiai aktivistaként” azonosító Natasha A. Kelly, a feminizmus és a gyarmatosítás kérdéseire szakosodott médiatudós és szociológus a Tageszeitungban.

A német alkotmány diszkrimináció elleni klauzulája egyebek között tiltja a rasszalapú megkülönböztetést. A Zöldek két vezető politikusa szerint a megfogalmazás helytelen, hiszen a rasszizmus logikáját veszi át:

azt sugallja, hogy léteznek rasszok, miközben azok valójában csak társadalmi konstrukciók

. Ezért a ’faji alapú’ megkülönböztetés helyett a ’rasszista megkülönböztetés’ tilalmát iktatnák az alkotmányba, mondván ez nem sugallja, hogy valóban léteznek rasszok.

A teljes cikk itt olvasható.

Német gazdaság: gyakorlatilag megszűnt a bevándorlók foglalkoztatottsága

A migránsok legtöbbje nagyon alacsony képesítést igénylő munkahelyet töltött be. Ezek a munkahelyek szűntek meg elsőként a válság következtében.