Izraeli kutatók kimutatták: a kannabisz valóban csillapítja a fájdalmat

Tudományosan bebizonyították izraeli kutatok, hogy kis mennyiségben a kannabisz képes csökkenteni a fájdalmat. 

Precíz adagolással, rendkívül kis mennyiségben hatásosan lehet alkalmazni fájdalom csillapítására a tetrahydrocannabinolt (HTC), amely mellékhatások nélkül tudja enyhíteni a betegek kellemetlenségeit — számolt be egy izraeli egészségügyi cég úttörő eredményéről a The Jerusalem Post.

A Syqe Medical vállalat közelmúltbéli kísérleteinek fejleményéről egy európai szaktudományos folyóiratban, a European Journal of Pain -ben publikált tanulmánya szerint egy inhalációs szerkezetben sikerült pontosan meghatározni azt a kívánt mennyiségű adagolást, ami teljesen új szakaszt nyithat a marihuánával való orvoslás vitatott megítélésének.

Ehető kannabisz, Izraelből

Kannabiszos popcornon és csokiporon is dolgoznak.

Mindössze 500 mikrogram mennyiségű THC-vel már hatásosan lehet különféle fájdalmat csökkenteni — ez csaknem 100-szor kisebb adag, mint ma egy átlagos gyógyászati céllal kannabiszt használó fogyasztó használ.

— állapította meg a kutatás.

A TEVA izrali cég által forgalmazott új fejlesztésű inhalálós terméket naponta három-négy alkalommal ajánlatos használni, ezzel alig 2000 mikrogramnyi kannabiszt juttatva a szervezetbe — írja a lap kiemelve, hogy a tudományos áttörés eredményeképp a találmány a szükséges egészségügyi hatóságok engedélyezésére vár, de jó úton halad az európai és az amerikai piac felé.

„A kutatásból az a következtetés vonható le, hogy az alacsony adagolással úgy érhetjük el a kívánatos hatásokat, hogy közben elkerüljük a páciensek értelmi elgyengülését. Mindezzel jelentősen hozzájárulhatunk a napi minőségibb élethez és a betegek biztonságához is”

— fogalmazott Technion-Israel Institute of Technology professzora, Elon Eisenberg.