Bezárnak a legnagyobb brit-zsidó lapok

A koronavírus a legnagyobb brit-zsidó lapokat sem kímélte: a Jewish Chronicle és a Jewish News is bezár, munkatársait elküldi – írja a Guardian.

A baloldali brit lap utal rá, hogy míg számos újság alkalmazottakat küldött el a szigetországban, addig a két zsidó lap fenntartói közölték, hogy nem tudják tovább fizetni a lapokat, és ezért azok bezárnak.

A pénzügyi gondok között a Guardian a hirdetések elmaradására utal.

A Jewish Chronicle, melyet 1841-ben alapítottak, és korábban Herzl Tivadar is írt bele, 2019-ben még alapítványi- és magánforrásból kapott támogatást, idén februárban pedig a két lap bejelentette egyesülési szándékát, hogy így biztosítsák szerepüket az Egyesült Királyság zsidó médiájában.

Az egyesülésre végül nem került sor, és a két lap szerkesztőségére ugyanaz a sors vár.

Bár a Jewish Chronicle megmentésére indultak tárgyalások, a lap nyilatkozata szerint a „hősies kísérletek” ellenére az újság „jelenlegi formájában” nem fog megmaradni, ám a honlapjuk szerint reménykednek abban, hogy a lap online kiadását képesek lesznek frissíteni.

A Guardian által idézett megszólalók szerint az Egyesült Királyság újságíróinak egyharmada veszítheti el az állását a koronavírus miatt.

A brit zsidóság azonban nem marad teljesen sajtó nélkül, a Hamodia ortodox lap és a Jewish Telegraph továbbra is folytatja tevékenységét.

Cionista lovag váltja Jeremy Corbynt a Munkáspárt élén

Sir Keir Starmer kinevezése után bocsánatot kért pártja antiszemitizmusáért és megígérte, hogy gyökerestől kitépi pártjából a zsidó ellenességet.