Az izraeli Finally Foods startup bemutatta a géntechnológiával módosított krumpliját, amely valódi tejfehérjét tartalmaz.
Az izraeli élelmiszer-technológiai startup, a Finally Foods kifejlesztette a világ első tejfehérjét tartalmazó géntechnológiával módosított krumpliját, ami áttörést jelenthet a tejtermelés forradalmasításában – írja a Ynet.
Fehérje a burgonyából?
A vállalat a jövő hónapban indítja el első szántóföldben végzett kísérletét Izrael déli részén, ahol a módosított burgonyát termesztik majd.
A betakarítás után a krumplit feldolgozzák, hogy kivonják belőle a kazein fehérjéket, amelyek a tejtermékek előállításának egyik legfontosabb összetevői (a kazein tejfehérjék 80%-át teszi ki).
Az alig egy éve alapított Finally Foods a molekuláris mezőgazdaságra specializálódott, és a krumplit természetes bioreaktorként használja a kazeinfehérje előállítására. Állításuk szerint a bioreaktorok fenntartható alternatívát kínálnak a hagyományos, állattartáson alapuló tejtermeléssel szemben, amely nagymértékben hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, és jelentős föld- és vízfelhasználást igényel.
A vállalat ezért a növényi alapú tejfehérjékben látja a megoldást a globális éghajlati és élelmezésbiztonsági kihívásokra.
A mesterséges intelligencia szerepe
Az innovatív technológiát az Evogene izraeli biotechnológiai cég mesterséges intelligenciával vezérelt géntechnológiával fejlesztette ki. A kutatók hatalmas genetikai adatbázisok elemzésével olyan állati eredetű DNS-szekvenciákat azonosítottak, amelyeket be lehet építeni a növényekbe, így a krumpli egyfajta gyárként működhet a fehérje előállításához.
A krumplit azért választották gazdanövénynek, mert magas a terméshozama, könnyű belőle a fehérje kinyerése és világszerte elérhető. A fermentáción alapuló tejipari alternatívákkal ellentétben, amelyek élesztőkre, baktériumokra és gombákra támaszkodnak, de nehezen tudják reprodukálni a valódi kazeint, ez a módszer költséghatékony megközelítést kínál az azonos tejfehérjék előállítására.
„Ez a szántóföldi kísérlet fontos validációs pont a Finally Foods számára, és lehetővé teszi számunkra, hogy elkezdjünk együttműködni a tejipari vállalatokkal, hogy tejtermékeket fejlesszünk ki a kazeinünkkel” – mondta Dafna Gabbay, a Finally Foods alapítója és vezérigazgatója.
„A mesterséges intelligencia integrálása nemcsak jelentősen felgyorsította a fejlesztést, hanem lehetővé teszi számunkra, hogy magas szintű funkcionális természetes kazeint kapjunk egy krumpliban,
valamint egy rendkívül hatékony és olcsó kivonási folyamatot.”