„Gázkamrákba a zsidókkal!” – hirdette egy plakát a krakkói Jagelló Egyetemen

A lengyel rendőrség vizsgálja azt a plakátot, amely a zsidók gázkamrába küldését szorgalmazta, és amelyet egy sor palesztinbarát transzparens között fedeztek fel múlt pénteken a krakkói Jagelló Egyetemen. 

A „gázkamrákba a zsidókkal!” feliratú plakát kapcsán Izrael lengyelországi nagykövete, Yacov Livne is megszólalt az X-en, ahol azt írta, hogy

„miközben Izrael azért harcol, hogy a világot biztonságosabbá tegye, a krakkói Jagelló Egyetemnél az Izrael-gyűlölők úgy tűnik, gázzal pusztítanánk el a zsidókat, ahogyan azt Auschwitzban tették”.

Amb. Yacov Livne 🇮🇱 on X (formerly Twitter): „While the Jewish state fights to make the world a safer place, Israel-haters in Krakow @JagiellonskiUni apparently want to murder Jews by gas, as was done in nearby Auschwitz. I call on the Polish authorities to look closely into the events taking place on this campus. pic.twitter.com/dnu9O4Bry5 / X”

While the Jewish state fights to make the world a safer place, Israel-haters in Krakow @JagiellonskiUni apparently want to murder Jews by gas, as was done in nearby Auschwitz. I call on the Polish authorities to look closely into the events taking place on this campus. pic.twitter.com/dnu9O4Bry5

A diplomata ugyanakkor felszólította a lengyel hatóságokat az eset kivizsgálására.

Krakkó polgármestere, Aleksander Miszalski elítélte a gyűlöletkeltő nyelvezetet, míg hangsúlyozta, hogy Lengyelországot vagy Krakkót nem lehet könnyen antiszemitizmussal vádolni.

„Krakkó továbbra is befogadó város, amely támogatja a nemzeti, etnikai és vallási kisebbségeket.”

A rendőrség vizsgálja az ügyet, a transzparenst pedig már eltávolították.

Az egyik legtekintélyesebb zsidó szervezet, az Amerikai Zsidó Bizottság (American Jewish Committee) Varsóban székelő közép-európai irodája is elítélte az incidenst, amely szerintük az anticionizmus és az antiszemitizmus találkozási pontját jelzi. A szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy a felirat egy olyan helyen jelent meg, ahol egykor jelentős zsidó közösség élt.

Ez a cikk a Tett és Védelem alapítvány oldalán jelent meg eredetileg.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát előtt készítette, és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Beválasztották az EP-be a hanukai menórát eloltó lengyel képviselőt

Lengyelország harmadik legerősebb politikai ereje lett Braun nyíltan antiszemita pártja.

Lengyelország ismét nagykövetet küld Izraelbe

Maciej Huniát, a lengyel Katonai Hírszerző Szolgálat egykori vezetőjét nevezték ki nagykövetnek.