Netanjahu: Izraelnek és Amerikának össze kell fognia az iszlamista rezsim ellen

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden délután Jeruzsálemben találkozott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel. A két és fél órás megbeszélés az izraeli miniszterelnök szerint „barátságos és produktív” volt.

„Szóba került az iráni fenyegetés kérdése, beleértve annak szükségességét, hogy a két országnak össze kell fognia az iszlamista rezsim ellen” – olvasható az izraeli közleményben.

„A miniszterelnök köszönetet mondott az amerikai külügyminiszternek az Egyesült Államok támogatásáért az iráni gonosz tengely és a terrorizmus elleni harcban”.

Netanjahu megvitatta az izraeli védelmi erők libanoni akcióit és

„annak szükségességét, hogy északon olyan biztonsági és diplomáciai változást érjenek el, amely lehetővé teszi Izrael számára, hogy lakosai biztonságban visszatérhessenek otthonaikba”

– olvasható a miniszterelnöki hivatal közleményében, mely hozzátette, hogy Blinken kifejezte Washington

„mély megdöbbenését a Hezbollahon keresztül az izraeli miniszterelnök likvidálására tett iráni kísérlet miatt, és világossá tette, hogy ez egy kivételesen szélsőséges incidens volt”.

Az izraeli miniszterelnök köszönetet mondott Blinkennek, hangsúlyozva, hogy „ez egy drámai jelentőségű kérdés, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni”.

Netanjahu tájékoztatta Blinkent a Hamász elleni gázai harcban elért izraeli eredményekről „és a legnagyobb erőfeszítésekről, amelyeket Izrael tesz annak érdekében, hogy az összes túszt hazahozza”.

Elfogott terroristák bevallották: a Hezbollah lefizette az ENSZ-békefenntartókat

Súlyos korrupcióval vádolják az UNIFIL katonáit. Mutatjuk az ügy részleteit!

„A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Jahja Szinwar Hamász-vezér likvidálása valószínűleg pozitív hatással lesz a túszok hazatérésére, a háború összes célkitűzésének elérésére és a háború utáni napokra”.

Az amerikai diplomácia vezetője „megvitatta annak fontosságát is, hogy a konfliktus utáni időszakban olyan új utat kell kijelölni, amely lehetővé teszi a palesztinok számára, hogy újjáépítsék életüket, és biztosíták a kormányzást, a biztonságot és az újjáépítést Gáza számára”.

– fogalmazott Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvívője, aki szerint Blinken hangsúlyozta, hogy „Izraelnek további lépéseket kell tennie a Gázába irányuló humanitárius segélyek áramlásának növelése és fenntartása érdekében, és biztosítania kell, hogy a segítség eljusson a civilekhez Gáza egész területén”.

Amerikai jelentések szerint Blinken és Netanjahu beszélt a Libanonban „folyamatban lévő erőfeszítésekről” is, hogy „olyan diplomáciai megoldást érjenek el a kék vonal mentén, amely magában foglalja az ENSZ Biztonsági Tanács 1701-es határozatának teljes körű végrehajtását, és lehetővé tegye a határ mindkét oldalán élő civilek számára, hogy visszatérjenek otthonaikba”.

„Megvitatták annak szükségességét, hogy el kell riasztani Irántól és proxyjaitól a további regionális agressziót, beleértve az Egyesült Államok és partnerei folyamatban lévő erőfeszítéseit”

– mondta Miller.

„Az amerikai külügyminiszter megerősítette az Egyesült Államok sziklaszilárd elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett”.

Feloldották a katonai cenzúrát: Közvetlen találat érte Netanjahu házát

Irán megpróbálta likvidálni Izrael miniszterelnökét.