Palesztin gépeltérítő kap utcát a legizraelellenesebb afrikai államban

A Dél-Afrikai Cionista Szövetség szerint Leila Khaledról utcát elnevezni „diplomáciai sértés, amely messzemenő következményekkel járhat Dél-Afrika nemzetközi kapcsolataira és beruházásaira nézve”.  

Johannesburg városa vihart kavart azzal a javaslatával, hogy az amerikai konzulátusnak otthont adó utcát, a Sandton Drive-ot átnevezzék Leila Khaled Drive-ra – írja a TEV.

Leila Khaled tagja a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) nevű szervezetnek, amelyet az Egyesült Államok terrorista szervezetként tart nyilván.

A fegyveres harcot propagáló Khaled hírhedt arról, hogy 1969-ben részt vett a Trans World Airlines egyik járatának sikertelen eltérítésében, majd a következő évben egy újabb sikertelen gépeltérítésben. 

A Dél-afrikai Cionista Szövetség (SAZF) levelet írt a Nemzetközi Kapcsolatok és Együttműködés Minisztériumának (DIRCO), amelyben kiemelte: a javaslat sérti a diplomáciai mentességekről és kiváltságokról szóló törvényt, és ezért „eleve jogellenes”.

„Ez a javaslat, amely arra kényszerítené az amerikai konzulátust, hogy megváltoztassa címét egy terroristának minősített személy címére, olyan diplomáciai sértés, amely messzemenő következményekkel járhat Dél-Afrika nemzetközi kapcsolataira és beruházásaira nézve” – közölte a szövetség. 

Elképesztő: a zsidók üldözésével fenyegetőzik a dél-afrikai kormány

Dél-Afrika azon kevés országok egyike, amelyek elismerik a Hamászt a palesztin nép legitim képviselőjeként.

„A Sandton Drive javasolt átnevezésére érkezett széles körű reakciók rámutattak, hogy ez az Egyesült Államokkal szembeni szándékos ellenségeskedés. Dél-Afrikát ez a törvény (a diplomáciai mentességekről és kiváltságokról szóló 2001-es törvény – a szerk.) arra is kötelezi, hogy megakadályozza a konzuli képviselet nyugalmának megzavarását” – írja egyebek mellett Craig Pantanowitz, a SAZF alelnöke. 

„A javasolt átnevezést követő nyilvános zavargások és tiltakozások jelentősen megzavarhatják az Egyesült Államok konzulátusának tevékenységét, ahol dél-afrikaiak is dolgoznak, a palesztin ügyeket támogató megnövekedett összejövetelek miatt”

– teszi hozzá a levél. 

Johannesburg városa számos várossal kötött testvérvárosi megállapodást, köztük New Yorkkal és a Palesztin Hatóság ellenőrzése alatt álló, Júdea-Szamária területén fekvő Rámalláh városával. A névváltoztatási javaslat egyik oka a Ramallah-val kötött testvérvárosi megállapodás volt.  Az SAZF úgy látja, hogy a Ramallah-val kötött testvérvárosi megállapodásnak elsőbbsége van a New Yorkkal kötött megállapodással szemben. 

Ferenc pápának üzent a dél-afrikai főrabbi: Térjetek vissza Bibliához!

Warren Goldstein szerint az anglikán érsek és a pápa elárulta a saját híveit, a Bibliát és Izraelt is.

Dél-Afrika vezetése – az Izraellel szemben iszlamisták és a szélsőbaloldal által hangoztatott, hazug „apartheid” érvet visszhangozva – élharcosa a zsidó államot delegitimálni akaró mozgalomnak. Dél-Afrika volt az az ország, amelyik „népirtással” vádolta Izraelt a hágai Nemzetközi Bíróságon, ahol elhangzott: a Gázai övezet elpusztítására irányuló terv a legmagasabb állami szintről származik. 

Dél-Afrika keresetében úgy fogalmazott, hogy Izrael cselekedetei „a palesztin nemzeti, faji és etnikai csoport jelentős részének elpusztítását célozták”. Évekkel ezelőtt Jacob Zuma akkori elnök utazási bojkottra szólított fel Izraellel szemben, pártja, a kommunista befolyás alatt álló ANC pedig a gázai izraeli légicsapásokat a nácik II. világháborús tetteihez hasonlította.  

Ez a cikk a Tett és Védelem alapítvány oldalán jelent meg először.

Az izraeli pilóta, aki 8800 méter magasságban akadályozott meg egy géprablást

„Nem fogják eltéríteni a gépemet” – mondta Uri Bár-Lev, majd halált megvető bátorsággal szállt szembe a gépeltérítőkkel.