Netanjahu: A Hezbollah súlyos hibát követett el amikor megtámadta a házamat

„Az iráni proxy, a Hezbollah mai merényletkísérlete ellenem és a feleségem ellen súlyos hiba volt, mely nem fog eltántorítani engem vagy Izraelt attól, hogy folytassuk igazságos háborúnkat ellenségeink ellen, hogy biztosítsuk jövőnket” – jelentette ki az izraeli miniszterelnök azután, hogy szombaton a Hezbollah egy drónja a miniszterelnök cezáreai otthonát vette célba.

„Azt üzenem Iránnak és a gonosz tengelyéhez tartozó proxyknak: Bárki, aki megpróbál ártani Izrael polgárainak, súlyos árat fog fizetni” – tette hozzá Netanjahu. „Folytatjuk a terroristák és megbízóik levadászását. Hazahozzuk túszainkat Gázából. Az északi határunkon élő polgárainkat pedig biztonságban visszavisszük az otthonaikba”.

Első jelentések alapján három drónt indítottak Libanonból a miniszterelnök magánrezidenciáját célzó támadás során szombat reggel. Kettőt Ros Hanikra és Naharijá felett fogtak el, de a harmadik a tengerparti városban, Cezáreában robbant fel, amely jómódú villáiról és római kori romjairól ismert. Az Axios jelentése szerint a drón a miniszterelnök házát találta el.

„Ez az első alkalom a háború kezdete óta, hogy egy közvetlenül Netanjahuhoz köthető célpontot találtak el”

– fogalmazott a jelentés. A Guardian értesülései szerint a házban „felületes károk” keletkeztek.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szombaton közölte Joav Gallant izraeli védelmi miniszterrel, hogy „megkönnyebbült, hogy Netanjahu miniszterelnök biztonságban van a támadás után, amely a jelentések szerint ma reggel a cezáreai otthonát célozta” – közölte Pat Ryder vezérőrnagy, a Pentagon sajtótitkára.

Mike Johnson képviselőházi elnök X-en közzétett üzenetében azt írta, hogy szombaton beszélt „barátjával” Netanjahuval, „és örömmel jelenthetem, hogy biztonságban van, jó hangulatban és rendíthetetlen”.

„Elmondtam neki, hogy Amerika szilárdan kiáll Izrael mellett, és megismételtem folyamatos elkötelezettségünket, hogy segítsünk küzdelmét Irán és terrorista megbízottjai ellen”

– tette hozzá a képviselőházi elnök.

„Ez egy döntő pillanat, és Amerikának teljesítenie kell. Létfontosságú, hogy a Biden-Harris-kormányzat ne lassítsa tovább az Izraelnek szükséges fegyverek szállítását, és hajtsa végre az Iránnal szembeni szankciókat, amelyeket a kongresszus idén tavasszal hozott” – mondta.

„A Netanjahu miniszterelnök elleni merénylet fényében nem lehetnek vörös vonalak Izrael válaszlépéseit illetően a valódi elkövetővel, Iránnal szemben” – jelentette ki John Bolton, az Egyesült Államok korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója és az Egyesült Államok korábbi ENSZ-nagykövete.

A nemzetközi sóhivatal libanoni kettős mércéje

AZ UNIFIL hős katonái 2006 óta csak a pénzt vették fel, semmit nem tettek a küldetésükért, az ENSZ BT 1701-es határozatának végrehajtásáért.