Botrány: A libanoni ENSZ „békefenntartók” fedezékéből lövi Izraelt a Hezbollah

Bárhogy kéri az IDF, az ENSZ nem tágít a terrorhadsereg mellől – arról azonban nem nyilatkoznak, hogy telepíthetett és üzemeltethet terror-infrastruktúrát az iráni báb az UNFIL bázisok közvetlen szomszédságában.

Csak szeptemberben a Hezbollah libanoni terrorhadsereg 25, különböző típusú rakétát lőtt ki izraeli településekre és katonai létesítményekre az UNIFIL dél-libanoni állásainak közvetlen közelében létrehozott bázisairól – közölte vasárnap este az IDF. Az egyik támadásban két izraeli katona életét vesztette.

Az IDF azzal vádolta az Irán által támogatott terrorhadsereget, hogy „kihasználják az ENSZ-erők közelségét”

írja a jns.org.

A 146. hadosztály csapatai egy dél-libanoni, célzott szárazföldi rajtaütés során több száz fegyvert, köztük lőfegyvereket, aknagránátokat és rakétavetőket találtak, amelyek izraeli területek ellen vetettek be. Ezeket a fegyvereket olyan raktárokban tárolták, amelyek néhány pártíz métertől néhány száz méterig terjedő távolságban voltak az UNIFIL-állásoktól.

Israel Defense Forces on X (formerly Twitter): „Near a school and a UN building-these are locations where Hezbollah chose to launch rockets. On Oct. 6, three rockets were launched 25 meters from a school and 200 meters from a UN building, resulting in the death of two IDF soldiers. The IDF must operate in southern Lebanon… pic.twitter.com/63C5xPQUWV / X”

Near a school and a UN building-these are locations where Hezbollah chose to launch rockets. On Oct. 6, three rockets were launched 25 meters from a school and 200 meters from a UN building, resulting in the death of two IDF soldiers. The IDF must operate in southern Lebanon… pic.twitter.com/63C5xPQUWV

„Az UNIFIL-t Dél-Libanonban az ENSZ Biztonsági Tanács 1701-es határozatának végrehajtására és a Litani folyótól délre lévő fegyveres Hezbollah-akciók jelenlétének megakadályozására telepítették. Azonban sem a libanoni állam, sem a nemzetközi közösség nem hajtotta végre az 1701-es határozatot, annak ellenére, hogy többször is felszólították erre”

– közölte az IDF.

„A Hezbollah évek óta jelen van Dél-Libanonban, súlyosan megsértve az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. A szervezet az évek során nagy mennyiségű, izraeli civilek ellen irányuló fegyvert halmozott fel, és szándékosan építette ki támadó infrastruktúráját az UNIFIL állások közelében” – folytatta a hadsereg.

Botrányos: Élő pajzsként védik az UNIFIL ír békefenntartói a Hezbollah állásait

Súlyos vádakat fogalmazott meg az IDF-el szemben az Izrael-ellenességéről ismert ír elnök.

Az IDF hangsúlyozta, hogy rajtaütései kizárólag a Hezbollahot célozzák, nem az UNIFIL állásait, erőit vagy infrastruktúráját, megjegyezve, hogy szeptember 30-án, a libanoni szárazföldi hadműveletek megkezdése előtt az IDF képviselői arra kérték az UNIFIL-t, hogy vonja vissza állományát a demarkációs, kék vonaltól öt kilométeren belül található állásoktól, mert ez a terület aktív harci zónává válik.

Az ENSZ azonban Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnapi kérése ellenére sem volt hajlandó biztonságosabb területekre áthelyezni erőit.

„Közvetlenül az ENSZ főtitkárához szeretnék fordulni: Itt az ideje, hogy kivonja az UNIFIL-t a Hezbollah erődjeiből és a harci területekről” – mondta a miniszterelnök.

„Az IDF többször kérte ezt, de csak elutasítással találkozott. Olyan elutasítással, amelynek egyetlen célja, hogy a Hezbollah terroristái számára emberi pajzsot biztosítson.

Az UNIFIL-katonák evakuálásának megtagadása a Hezbollah túszaivá teszi őket. Ez veszélyezteti mind őket, mind katonáink életét”

– folytatta.

„Sajnáljuk az UNIFIL-katonáknak okozott károkat, és mindent megteszünk, hogy ezt megakadályozzuk. De a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb módja a biztonságuk garantálásának az, hogy egyszerűen elhagyják a veszélyes harci zónát. Főtitkár úr, vigye el az UNIFIL-erőket a veszély útjából. Ezt most azonnal, azonnal meg kell tenni” – mondta Netanjahu.

„Sajnos néhány európai vezető rossz helyen gyakorol nyomást. Izrael bírálata helyett a Hezbollahra kellene irányítaniuk a kritikájukat, amely az UNIFIL-t emberi pajzsként használja, ugyan úgy, ahogyan a Hamász Gázában az UNRWA-t. Sajnos Gázában az UNRWA még a Hamasszal együtt is működik” – tette hozzá.

António Guterres ENSZ-főtitkár vasárnap dacosan kijelentette, hogy a békefenntartók elleni bármilyen támadás „háborús bűncselekménynek minősülhet”.

„Az UNIFIL békefenntartói továbbra is korábbi pozíciójukban maradnak, és az ENSZ-zászló továbbra is lobog”

– mondta Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő.

Az izraeli hadsereg a maga részéről azt közölte, hogy „az IDF folyamatos kommunikációt tart fenn az UNIFIL-lel, hogy a lehető legnagyobb mértékben elkerülje, hogy az UNIFIL személyzetének bármilyen kárt okozzon, és ezt továbbra is így fogja tenni, annak ellenére, hogy az UNIFIL jelenléte a harci övezeten belül jelentősen megnehezíti a tevékenységüket”.

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter vasárnap kijelentette, hogy a Hezbollah nem térhet vissza a libanoni határvidékre.

„A határmenti falvakban vannak a Hezbollah raktárai, ahol fegyverek és rakéták ezreit tárolják, és ahol több száz alagút van. Ezeket [a katonai célpontokat] el fogjuk pusztítani, és még az IDF csapatainak visszavonulása után sem fogjuk megengedni a Hezbollah terroristáinak, hogy visszatérjenek ezekre a területekre” – mondta Gallant egy Dél-Libanonra néző megfigyelőálláson tett látogatása során.

Az IDF végzi el azt a munkát, amire a libanoni hadsereg és az ENSZ képtelen volt

A libanoni ENSZ-békefenntartók már most háborognak Izrael miatt, miközben 2006 óta ölbe tett kézzel nézték a Hezbollah dél-libanoni terrorinfrastruktúrájának kiépülését.

Az izraeli katonák szeptember végén léptek be Dél-Libanonba, hetekkel azután, hogy a Biztonsági Kabinet Izrael hivatalos háborús céljai közé felvette a belső menekültek tízezreinek biztonságos visszatérését északi otthonaikba.

Gallant műveleti tájékoztatót tartott az IDF 91. hadosztályának parancsnokával, és áttekintést kapott a hadosztály tevékenységéről, „hangsúlyt fektetve a Hezbollah dél-libanoni, támadó infrastruktúrájának felkutatására és felszámolására irányuló szárazföldi műveletekben elért eredményekre” – közölte irodája.

„Erről a megfigyelőállásról a Hezbollah-infrastruktúrával rendelkező falvak teljes első sorát láthatjuk. Ezek olyan katonai célpontok, amelyek földalatti alagutakat és fegyverraktárakat rejtenek – csapataink több száz RPG-t, lőszert és páncéltörő rakétát találtak itt. Az IDF jelenleg megsemmisíti ezeket a föld feletti és föld alatti eszközöket”

– mondta Gallant.

„Utasítottam az IDF-et, hogy biztosítsák a [támadó infrastruktúra] megsemmisítését, és azt, hogy a terroristák ne térhessenek vissza ezekre a helyekre. Ez elengedhetetlen Izrael északi közösségeinek biztonsága érdekében.

יואב גלנט – Yoav Gallant on X (formerly Twitter): „בתצפית על דרום לבנון יחד עם מפקד אוגדה 91. כוחות צה״ל ממשיכים את הפעולה הקרקעית, מאתרים ומשמידים מחבלים ותשתיות טרור של חיזבאללה. חיזבאללה הפך את קו הכפרים הראשון בלבנון ליעד צבאי מבוצר וחמוש. על מנת להשיג את מטרתנו – החזרת תושבי הצפון בביטחון לבתיהם, הנחיתי את צה״ל – כל יעד… pic.twitter.com/SOIqevWv4c / X”

בתצפית על דרום לבנון יחד עם מפקד אוגדה 91. כוחות צה״ל ממשיכים את הפעולה הקרקעית, מאתרים ומשמידים מחבלים ותשתיות טרור של חיזבאללה. חיזבאללה הפך את קו הכפרים הראשון בלבנון ליעד צבאי מבוצר וחמוש. על מנת להשיג את מטרתנו – החזרת תושבי הצפון בביטחון לבתיהם, הנחיתי את צה״ל – כל יעד…

„Az IDF fellépése erőteljes és hatékony – az egész területen folytatjuk tevékenységünket. Megsemmisítettük a [támadó] infrastruktúrát Bejrútban, a Bekaa [völgyében] és Libanon-szerte, most pedig a határ mentén tevékenykedünk. Folytatni fogjuk, amíg a műveleti követelményeket el nem érjük”.

Az IDF vasárnap este közölte, hogy 146. hadosztályának erői eddig több mint száz terroristával végeztek célzott rajtaütésekben és szárazföldi műveletekben Dél-Libanonban.

Emellett a hadosztály erői több tucat alagútaknát, terrorista-infrastruktúrát és több mint 50 rakétaindítót, valamint több mint 60 Hezbollah-parancsnoki állást lokalizáltak és semmisítettek meg.

Izrael figyelmeztette az ENSZ-t a Hezbollah miatt

Izraelben megpróbálnak nyomást gyakorolni a Biztonsági Tanács tagjaira.

A 205. dandár erői az izraeli határtól mintegy fél kilométerre egy alagútban terrorista-infrastruktúrát fedeztek fel. Az alagútban a terroristák által, hosszabb tartózkodásra használt felszereléseket találtak, köztük elektromos berendezéseket, szellőzőcsatornákat és két helyiséget, amelyeket fegyverek és lőszerek tárolására használtak.

Egy izraeli tisztviselő vasárnap este cáfolta az izraeli média azon értesüléseit, amelyek szerint az izraeli politikai vezetés utasította volna az IDF-et, hogy az elmúlt három napban szüneteltesse a Hezbollah bejrúti célpontjai elleni légicsapásokat.

A Ynet arról számolt be, hogy Joe Biden amerikai elnök múlt heti telefonbeszélgetésük során arra kérte Netanjahut, hogy fékezze a libanoni fővárosban végrehajtott csapásokat.

Az IDF hétfő délután bejelentette, hogy a Hezbollah Radwan erőinek páncéltörő rakétaegységének parancsnoka meghalt egy légicsapásban a dél-libanoni Nabatieh térségében.

Az izraeli hadsereg szerint Muhammad Kamel Naeem számos terrortámadás, köztük izraeli civilek elleni páncéltörő rakétatámadások tervezéséért és végrehajtásáért volt felelős.

Amerika és az arab államok titkos tárgyalásokat kezdeményeztek Iránnal

Izrael nélkül próbálnak tető alá hozni egy átfogó tűzszünetet.