Izrael figyelmeztette az ENSZ-t a Hezbollah miatt

Izraelben megpróbálnak nyomást gyakorolni a Biztonsági Tanács tagjaira, hogy a megbízólevélben hivatkozzanak a Hezbollah terrorszervezet határ mentén elhelyezett posztjaira, jelentette reggel a Kan közrádió.

A libanoni határtól távol megbeszélések zajlanak az UNIFIL mandátumának megújításáról, ahogy ez minden év augusztus végén megtörténik, ám idén több tényező övezi a kérdést a Hezbollah szervezet növekvő provokációi nyomán a nemzetközileg elismert kék határ mentén – írja az Ujkelet.live

Az UNIFIL-t 1978-ban hozták létre.

Izrael és a Hezbollah terrorszervezet legutóbb 2006-ban egy véres, 34 napig tartó háborúban küzdött meg egymással. Körülbelül 165 izraeli és 1200 libanoni halt meg a konfliktus alatt, amely egy ENSZ által közvetített tűzszünettel végződött.

A megállapodás, az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1701. sz. határozata, a libanoni katonai csoportok leszerelését, és a nekik szánt fegyverszállítmányok leállítását rendelte el. Ezen felül kikötte, hogy Libanonban csak a libanoni nemzeti hadsereg és az ENSZ békefenntartói lehetnek jelen, mint fegyveres erők.

A riportban idézett források szerint az elmúlt napokban az izraeli fél sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjait, hogy a mandátum megújítása során utaljanak a Hezbollah kék vonalon elhelyezett konténereinek kérdésével, mint a szervezet katonai komplexumaira.

Több tucat konténerről van szó, amelyeket állítólag a “Green Without Borders” libanoni környezetvédelmi szervezet megbízásából helyeztek el, amelyet a héten az amerikai kormány szankciókkal sújtott a vezetőjével együtt, a Hezbollahnak ebben az ügyben nyújtott segítségükért.

Izraeli részről arra figyelmeztetnek, hogy a konténerek katonai komplexumként való elismerésének elutasítása – amelyekhez a Hezbollah megtagadja az ENSZ hozzáférését -, ahelyett, hogy megakadályozná, konfliktushoz vezethet, mivel a Hezbollah határon való jelenlétének legitimálása növeli a háború esélyét.