Folyamatos bűntudat mardossa az október 7-i mészárlás híressé vált túlélőjét

Vlada Patapov, akit menekülés közben örökítettek meg a híressé vált felvételeken, megosztotta folyamatos küzdelmeit egy évvel a Hamász mészárlása után.

A „vörös ruhás hölgyként” ismert Vlada Patapov kísérteties képe, amint 2023. október 7-én a Nova zenei fesztiválon történt mészárlás elől menekül, a dél-izraeli tragédia egyik legikonikusabb képi dokumentuma lett.

Most, egy évvel a támadás után Patapov nyíltan beszélt a tapasztalatairól és a folyamatos küzdelmekről.

A MailOnline-nak adott exkluzív interjújában a 26 éves Patapov, aki édesanya és esküvőszervező, a legmélyebb sajnálatának adott hangot: „Ha lenne egy kívánságom, az az lenne, hogy a fesztiválon egy órával a támadás előtt szólhattam volna mindenkinek, hogy valami történni fog, így mindenki megmenekülhetett volna”.

Patapov, akit kezdetben halottnak vagy eltűntnek hittek, poszttraumás stressz zavarral (PTSD) és túlélők bűntudatával küzd. 

„Én túléltem, de mások nem voltak ilyen szerencsések. Erre gondolok. Ez nyomasztja az elmémet” 

– mondta.

Terápiára és tanácsadásra jár, hogy megbirkózzon a traumával, és vigaszt talál abban, hogy olyanokkal beszélget, akik osztoznak az ő tapasztalataiban.

Noa Lewis: Mintha testet öltött volna előttem a Gonosz

Az izraeli hadsereg női temetkezési részlegének magyar származású vezetője az Indexnek mesélt az általa látott borzalmakról.

A térségben zajló háború azonban tovább fokozta a szorongását. „Néha arra gondolok, hogy ki segíthet nekem, amikor mindez még mindig zajlik körülöttünk, és a félelem még mindig itt van, és még mindig valóságos” – mondta Patapov.

A támadás alatt az volt az elsődleges gondja, hogy életben maradjon a lánya, Romi miatt. „Hamarosan négyéves lesz, és élete negyedében csak a háborút ismerte” – magyarázta Patapov.

Patapov, aki az utolsó pillanatban döntött úgy, hogy részt vesz a fesztiválon barátjával, Matannal és egy Mai nevű barátjával, a káosz során elszakadt Matantól. Látta, ahogy a barátaikat lelőtték és megölték, amikor a terroristák tüzet nyitottak a tömegre. Csaknem 24 órába telt, mire újra találkozhatott a lányával otthon.

„Nem hagyhatjuk, hogy a terroristák győzzenek. Nem lehetünk gyengék – erősnek kell maradnunk Izraelért és a túszokért, akik még mindig Gázában vannak”

– mondta.

Hősi halált halt férjére emlékezve szolgálja tovább hazáját egy haredi rendőrnő

Hodaja huszonhat évesen özvegy lett három kisgyermekkel, Mégsem adta fel a harcot.

Aggodalmát fejezte ki a jelenlegi biztonsági helyzet miatt, megemlítve a különböző frontokról érkező rakétatámadásokat és a mindennapi életben a terrortámadásoktól való félelmet.

Az évfordulóról csendben, otthon, családjával emlékezett meg, lánya jólétét helyezve előtérbe. „Amikor Romi meghallja a szirénákat, annyira megijed, hogy sírni kezd” – magyarázta Patapov.

A Hamász vezette támadás szélesebb körű hatásáról elmélkedve Patapov együttérzését fejezte ki a még mindig Gázában fogva tartott túszok és családjaik iránt. „Ki gondolta volna, hogy egy évvel később még mindig ebben a helyzetben leszünk?” – tette fel a kérdést.

A 2023. október 7-i támadásoknak mintegy 1200 halottja volt, többségük civil, és mintegy 250 embert ejtettek túszul a gázai terroristák. A Gázai övezetben még mindig 101 túsz van fogságban, ebből 97-et október 7-én ejtettek el túszul.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát előtt készítette, és előre időzítve jelent meg az oldalon.

„Egy gyógyulás útja” – Ozorán buliztak a Supernova-mészárlás izraeli túlélői

„Megfogadtuk, hogy újra bulizni fogunk, és meg is tettük” – mesélte Natalie Sanandaji, aki a keserű tapasztalatait is megírta a fesztiválról.

Magyar dokumentumfilm készült az 2023. október 7-i eseményekről

Az újonnan indult 50 perc című külpolitikai háttérműsor stábja egy évvel a Nova fesztiválon történt terrortámadás után visszatért a helyszínre.