Nem mindenki óhajt mártír lenni: A Hezbollah egyik vezetője már tűzszünetet akar

A Hezbollah helyettes vezetője, Naim Kasszem először jelezte, hogy a terrorszervezet helyesli a tűzszünet elérésére irányuló erőfeszítéseket Izrael libanoni katonai hadjáratának megindulása után.

„Támogatjuk a [a Hezbollahhoz kötődő Nabih] Berri parlamenti elnök által vezetett politikai erőfeszítéseket a tűzszünet elérése jegyében” – mondta a terrorista vezető az amerikai műsorszolgáltató által idézett nyilatkozatában.

Amint a tűzszünet „szilárdan megvan, és a diplomácia el tudja érni, minden más részletet megvitatnak, és a döntéseket közösen hozzák meg” – zárta mondandóját a Hezbollah főtitkárhelyettese a CNN szerint.

A Közel-Keleti Médiakutató Intézet (MEMRI) fordítása szerint Kasszem kizárta a tűzszünetet mindaddig, amíg Jeruzsálem be nem fejezi libanoni hadjáratát. 

„Ami minket illet, a fegyverszünet előtt minden más vita idejétmúlt. Ha az ellenség folytatja a háborúját, a csatatér fog dönteni [közöttünk]” – idézte a MEMRI Kasszemet.

MEMRI on X (formerly Twitter): „Hizbullah Deputy Secretary-General Naim Qassem: We Support the Ceasefire Initiative of Our ‘Big Brother’ Nabih Berri; This Is Not a War Over Iran and Its Influence in the Region; Iran and Hizbullah Are Helping the Palestinians Liberate Their Own Land pic.twitter.com/u4DCDlJ9Hx / X”

Hizbullah Deputy Secretary-General Naim Qassem: We Support the Ceasefire Initiative of Our ‘Big Brother’ Nabih Berri; This Is Not a War Over Iran and Its Influence in the Region; Iran and Hizbullah Are Helping the Palestinians Liberate Their Own Land pic.twitter.com/u4DCDlJ9Hx

„Mi a csatatérhez tartozunk, és nem könyörgünk megoldásért. Tudjátok, hogy ez egy háború arról, hogy ki rántja félre a kormányt először, és azok nem mi leszünk. Továbbra is áldozatokat fogunk hozni, és Inshallah [‘ha Isten is úgy akarja’], hallani fogjátok az izraeli ellenség sikolyait” – tette hozzá a Hezbollah helyettes vezetője.

A Hezbollah október 8. óta szinte naponta támadja a zsidó államot libanoni katonai állásaiból, hogy támogassa a Hamászt a Gázai övezetben.

Az Irán által támogatott terrorhadsereg az elmúlt egy évben több mint 12 400 rakétát, rakétát és drónt lőtt ki Izraelre, több mint 40 ember halálát és széles körű károkat okozva.

A folyamatos határon átnyúló támadások miatt több tízezer izraelinek kellett a lakhelyét elhagynia.

Ez gyors volt: Úgy tűnik, Izrael máris likvidálta Naszrallah utódját

Az Al Hadath szaúdi hírügynökség információi szerint a csapás sikeres volt, és végzett Szafieddinével.

Jeruzsálem fokozta a Hezbollah elleni támadásokat, amióta szeptember 17-én hivatalos háborús célként megfogalmazta az evakuált izraeli civilek északra való visszatérését.

Az izraeli légierő azóta többször támadta a Hezbollah vezetőségét annak dél-bejrúti erődjében, megölve Haszan Naszrallah terrorvezért és feltételezett utódját, Hásem Szafieddint.

A múlt héten az Izraeli Védelmi Erők szárazföldi műveletet indítottak Dél-Libanonban, amelynek célja a Hezbollah terrorista infrastruktúrájának felszámolása az izraeli határon.

Izrael Katz izraeli külügyminiszter korábban azt mondta 25 országbeli kollégáinak, hogy az ENSZ Biztonsági Tanács 1701-es határozatának végrehajtása az egyetlen módja annak, hogy Jeruzsálem beleegyezzen a Hezbollahhal való tűzszünetbe.

Ez a határozat előírja, hogy a Hezbollah terroristái nem tevékenykedhetnek a Litani folyótól délre, mintegy 18 mérföldre (30 kilométerre) északra az izraeli határtól.

A határozat, amelyet az IDF és a Hezbollah közötti 2006-os második libanoni háborút követően fogadtak el – és amelyet Bejrút és Jeruzsálem is ratifikált -, a libanoni terrorcsoport lefegyverzésére is felszólít.

Botrányos: Élő pajzsként védik az UNIFIL ír békefenntartói a Hezbollah állásait

Súlyos vádakat fogalmazott meg az IDF-el szemben az Izrael-ellenességéről ismert ír elnök.

Nem fog hiányozni: „Eltűnt” az iráni elit erők dandártábornoka

Nyoma veszett Libanonban Kászem Szolejmáni utódjának, az Iszlám Forradalmi Gárda Kudsz Erőinek parancsnokának.