Hősi halált halt férjére emlékezve szolgálja tovább hazáját egy haredi rendőrnő

Elijahu Harush egyike volt annak a húsz rendőrnek, akik október 7-én haltak meg a Hamász terroristái ellen harcolva Szderótban. Özvegye sem adja fel a harcot.

2023. október 7-én, amikor a Hamász terroristái megtámadták a Gázai övezet peremén lévő településeket és városokat, a harcok egyik epicentruma aznap Szderót városa volt – írja a jns.org.

A városba behatoló, fegyveres Hamász-terroristák látványa előre jelezte az elkövetkező vérengzést. A szderóti rendőrőrs olyan csata helyszínévé vált, amely emlékezetes marad a rendőrök bátorsága miatt, akik aznap olyan állhatatosan harcoltak. 

Az őrs volt a város közösségének szíve, a turisták gyakran megálltak ott, hogy megnézzék a néhány kilométerre lévő Gázai övezetből kilőtt rakéták „múzeumát”. 

Elijahu Harush szderóti rendőr volt az első, aki elesett a heroikus küzdelemben. Özvegye, Hodaja szintén rendőr. Ő ultraortodox, és továbbra is az izraeli rendőrségnél szolgál – nemcsak a hazája iránti kötelességtudatból, hanem azért is, hogy tisztelegjen Elijahu és az összes kollégája emléke előtt, akik azon a napon estek el.

Korábban nem látott felvételeket tettek közzé az október 7-i Hamász-támadásról

Az egyik videón az IDF elit “Szellem” egységének tagjai láthatóak, amint október 7-én reggel Reim kibucban harcolnak a Hamász terroristáival.

„Ha csak sejtelmem lett volna arról, hogy mi fog történni, soha nem engedtem volna el” – mondta a JNS-nek. A háromgyermekes anya most nyomozóként szolgál Netivot város rendőrkapitányságán, mintegy tizenhárom kilométerre délre Szderóttól.

Elijahu az Izrael középső részén található Petah Tikvában lévő apja házánál tette ki Hodaját és három lányukat csütörtökön, mielőtt felvette volna a szolgálatot a rendőrőrsön. Sábát után ment volna értük. 

A következő két napban WhatsAppon keresztül kommunikáltak, és az egyik utolsó üzenet, amelyet Hodaja kapott Elijahutól, egy matrica volt, amelyen ez állt:

„Tartsd szemmel azokat a gyerekeket, akiknek nincs családjuk”.

Izrael honvédő háborújának egy éve számokban

Az IDF nyilvánosságra hozta a tavaly október 7-én kezdődött, többfrontos háború legfrissebb, összesített adatait.

A szombat reggel szirénázással és rakétatűzzel kezdődött. Az a hír érkezett, hogy a szderóti rendőrőrsöt elfoglalták a Hamász terroristái. A nap anélkül telt el, hogy Elijahuról vagy a hollétéről bármi hír érkezett volna. 

„Azon a szombaton nem tudtam pontosan, mi történik. Ezt a bizonytalanságot senkinek sem kívánom”

– mondta. 

Másnap kora reggel rendőrök érkeztek, és közölték vele, hogy Elijahut megölték. Hodaja teljesen összetört. Huszonhat évesen özvegy lett három kisgyermekkel. Nekik kellett erőt mutatnia. Két héttel később visszament dolgozni.

„Még mielőtt eltemették volna az én Elijahumat, eljöttek hozzám a Nemzeti Rendőrakadémiáról; még folyt kiképzésem. Odajöttek hozzám, és azt mondták: „Ha nem akarod folytatni a tanfolyamot, csak szólj” – mesélte. 

Hodaja határozott válaszolt:

Folytatom!

„Az első dolog, amit habozás nélkül mondtam nekik, hogy Elijahu volt az, aki elküldte az önéletrajzomat. Azt mondtam nekik, hogy ez Elijahu akarata volt. Elijahu gondoskodott arról, hogy csatlakozzam az izraeli rendőrséghez, és mindent megteszek azért, hogy rendőrként szolgálhassak” – mondta Hodaja. 

Az IDF is megerősítette: Nem lehet több tízezer haredit besorozni

Jelenleg nem kivitelezhető a haredi közösség tagjainak besorozása rendes kiválasztási folyamat nélkül.

Hodaja kifejezetten az ultraortodox közösségben élő nőknek szeretne segíteni. „A rendőrségen dolgozó haredi zsidóknak az a céljuk, hogy szóra bírják a bűncselekmények áldozatait, akiket a korábban nagyon nehéz volt megközelíteni. 

„Valóban áttörést jelent a haredi közösség számára, amikor egy haredi nő odajön hozzánk, és lát egy fejkendős rendőrnőt, vagy egy haredi férfi odajön hozzánk, és lát egy szakállas haredi rendőrt”

– mondta.  

„Nyitottság van közöttünk, és vannak dolgok, amelyeket csak mi érthetünk meg. Ezt látom a terepen is. Jelentős áttörés van a haredi közösség és a rendőrség között, és ez nagyszerű” – tette hozzá.

Férje temetésén két tiszt azt mondta neki, hogy Elijahu miatt vannak még életben.

Hodaja később megtudta, mi történt aznap reggel. Elijahu éppen szolgálatban volt egy másik rendőrrel, amikor riasztották őket, hogy a közeli Zikim strandra betörtek a palesztin terroristák. Nem tudták, hogy a terroristák már Szderótban vannak. 

Elijahu kirohant, és tüzet nyitott, miközben a többi tiszt a tetőre futott, ahol végül megmenekültek. Elijahu volt az első, aki felvette a harcot a terroristákkal, és az első, aki elesett. Megmentette kollégái életét, akiknek sikerült biztonságba menekülniük.

Összesen húsz rendőr esett el a szderóti csatában.

Tragédia: Lányát október 7-én veszítette el, most őt is megölték a terroristák

Apa és lánya, Roni és Mor Shakuri is hazáját szolgálva halt hősi halált.

Az izraeliek harmada jobban hisz Istenben október 7-e óta

Az izraeliek közelebb kerültek Istenhez és a zsidóságukhoz az elmúlt négy hónapban – derült ki egy új felmérésből.