Újra munkába állt a “halál kereskedője”, Izrael ellenségeinek ad el fegyvereket

Viktor Bout, más néven a „halál kereskedője”, a hírhedt orosz fegyverkereskedő, ismét belevetette magát a fegyverüzletbe, ezúttal a jemeni húszikkal.

Bout, aki állítólag a 2005-ös, Nicolas Cage főszereplésével készült „Fegyvernepper” című hollywoodi filmet ihlette, 12 éves büntetését követően szabadult, amelyet amerikai állampolgárok és tisztviselők megölésére irányuló összeesküvés, légvédelmi rakéták szállítása és terrorszervezetnek nyújtott segítség miatt szabtak ki rá. 

Bout egy fogolycsere keretében szabadult, 2022. december 8-án, amikor a női kosárlabda-bajnokság (WNBA) sztárjával, Brittney Grinerrel cserélte ki őt Washington és Moszkva (erről korábban itt írtunk)

Szabadulása után a jellegzetes bajuszáról ismert 57 éves Bout 2023-ban egy Kreml-barát, szélsőjobboldali párt színeiben helyi képviselői mandátumot nyert egy regionális parlamentben..

Amikor azonban augusztusban a húszik küldöttei Moszkvába látogattak, hogy 10 millió dollár értékben kézifegyvereket vásároljanak, Bout ült az asztal túloldalán – jelentette vasárnap a The Wall Street Journal egy európai biztonsági tisztviselőre és más forrásokra hivatkozva.

A húszik rovarirtószerek és járművek vásárlása ürügyén érkeztek, és meglátogatták a Lada, egy állami tulajdonú autógyártó gyárát – mondták a források.

Biden megismételte Trump baklövését, és feláldozta a királynőjét egy gyalogért

Vlagyimir Putyin egyelőre sokkal jobban sakkozik az amerikai elnököknél, ha túszdiplomáciáról van szó.

Az Egyesült Államok január 17-én jelentette be, hogy újra terrorista csoportnak minősíti a húszikat, miután korábban, 2021. február 16-án feloldotta az iráni proxy terrorista minősítését.

A húszik az elmúlt évben hatalmas pusztítást végeztek a nemzetközi hajózásban, célba véve a Vörös-tenger partjainál elhaladó hajókat. Bekapcsolódtak az Izrael elleni harcba is, drónokkal és rakétákkal lövik a zsidó államot.

A z WSJ-nek nyilatkozó források nem tudták, hogy a fegyverüzlet a Kreml kérésére vagy egyszerűen csak hallgatólagos jóváhagyásával jött létre.

„Az első két szállítmány többnyire AK-74-esek lesznek, ami az AK-47-es egy továbbfejlesztett változata” – írja a Journal.

A kézifegyvereket még nem szállították le, és bár ezek nem érik el a fejlettebb hajó- vagy légvédelmi rakétákat, amelyek veszélyeztethetik az amerikai hadsereget, az eladások „eszkalációt jelentenének” Oroszország részéről – jegyezte meg a lap.

A Biden-kormányzat attól tart, hogy Moszkva az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatásért való megtorlásként ilyen fegyverekkel fegyverezné fel a húszikat.

A források szerint „az utazás során a húszik képviselői más fegyverekről is tárgyaltak, amelyeket az orosz fél potenciálisan eladhatna, köztük Kornet páncéltörő rakétákról és légvédelmi fegyverekről”.

Aggasztó: P-800-as Onix rakétákat kaphatnak Oroszországtól a jemeni húszik

A fejlett cirkálórakéták átadása alapvetően változtatná meg a térség biztonságát.

Miután a Szovjetunió 1991-ben szétesett, Bout orosz katonai teherszállító repülőgépeket vásárolt, és ENSZ-békefenntartókat szállított Afrikába. De 2005-ben az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta, mert fegyvereket cserélt gyémántokért Charles Taylor volt libériai elnökkel.

Az ENSZ azzal vádolta meg Boutot, hogy „megsértette az Angolával és a Kongói Demokratikus Köztársasággal szembeni nemzetközi fegyverembargót” – jelentette a Journal.

Az amerikai kábítószer-ellenes hatóság ügynökei, akik kolumbiai baloldali lázadóknak adták ki magukat, 2008-ban Thaiföldön tartóztatták le Boutot. Boutot 2011-ben ítélték el amerikaiak megölésére irányuló összeesküvésért és azért, mert fegyvereket próbált eladni kolumbiai lázadóknak.

Amikor Boutot a fogolycsere során szabadon engedték, a Fehér Ház azt mondta, hogy ez volt az egyetlen módja annak, hogy Griner kijusson egy orosz büntetőtelepről.

Szabadlábra helyezésekor Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó azt mondta, hogy az amerikai kormány arra a következtetésre jutott, hogy a Bout szabadon bocsátásával járó kockázatok elfogadhatóak.

„Úgy gondoljuk, hogy kezelni tudjuk ezeket a kihívásokat, de a jövőben is folyamatosan éberek maradunk minden olyan fenyegetéssel szemben, amelyet Viktor Bout jelenthet az amerikaiakra, az Egyesült Államokra nézve” – mondta Sullivan.

„Csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy Oroszországban nincs hiány fegyverkereskedőkből és zsoldosokból” – mondta.

Aggasztó fejlemény: Orosz segítséggel építhetnek atombombát az irániak

Moszkva nukleáris titkokat oszthatott meg Teheránnal, cserébe az iráni ballisztikus rakétákért.