Izrael honvédő háborújának egy éve számokban

Nyilvánosságra hozta az izraeli hadsereg a tavaly október 7-én kezdődött, többfrontos háború legfrissebb, összesített adatait.

Az IDF hétfőn tette közzé hivatalos adatait az elmúlt egy év során végrehajtott hadműveleteiről a többfrontos – Hamász, a Hezbollah, a húszik és a júdea-szamáriai (ciszjordániai) terroristák elleni – háborúban, a The Jerusalem Post beszámolója szerint.

Az IDF becslése szerint mintegy 14 ezer terroristát likvidáltak, akik a Hamászhoz, a palesztin Iszlám Dzsihádhoz és más terroristacsoportokhoz tartoztak a Gázai övezetben.

Északon több mint 800 Hezbollah-terroristával végeztek a libanoni terrorhadsereg 90 parancsnokával együtt.

Az izraeli központi parancsnokság szintén közel 700 terroristát likvidált a háború kezdete óta.

Az IDF 504-es egysége a háború kezdete óta mintegy 7000 nyomozást folytatott, amelyek során a gyanúsítottak ellen terrorizmus miatt emeltek vádat – néhányan közülük részt vettek az október 7-i mészárlásban. Akikről kiderült, hogy nem voltak részesei terrorista tevékenységnek, visszaengedték a Gázai övezetbe.

Az IDF közzétette, hogy szeptember 25-ig több mint 40 ezer célpontot támadtak a Gázai övezetben a levegőből, és becslések szerint több mint ezer kilövőállást semmisítettek meg és mintegy 4700 terroralagút bejáratot azonosítottak.

Netanjahu: Izrael nem nézi ölbe tett kézzel az iráni támadást

„A világ egyetlen országa sem tűr el egy ilyen támadást, Izrael sem” — fogalmazott az izraeli miniszterelnök.

Júdea-Szamáriában az IDF központi parancsnoksága szerint 30, terroristák tulajdonában lévő házat romboltak le. Emellett az IDF helyi műveleteiben közel ezer darab fegyvert foglaltak le az elmúlt évben.

A háború kezdete óta a Hezbollah 4900 célpontját támadták a levegőből, az összesen megtámadott 6000 szárazföldi célpontból.

Az IDF október 2-i adatai szerint az elmúlt 12 hónap során több tízezer rakétát lőttek ki Izraelre:

A Gázai övezetből 13 200, Libanonból 12 400, Szíriából 60, Jemenből 180, Iránból pedig 400 rakétával támadták Izraelt – ebbe beletartoznak az áprilisi és az október elejei rakétatámadások is.

Az IDF az ország minden részéből összesen 300 ezer tartalékos katonát hívott be – 82 százalékuk férfi, 18 százalékuk pedig nő.

Az IDF orvosi csapatai 4100 alkalommal mentettek ki sérült katonákat a csataterekről.

A háború kezdete óta 726 izraeli katona halt hősi halált.

John Spencer: Izrael visszanyerte az elrettentő erejét

A Modern War Institute városi hadviselés szakértője szerint Izrael mostani háborúja nem hasonlítható össze semmilyen korábbi katonai konfliktussal.