Úgysem találja ki kiket jelöltek Nobel-békedíjra

António Guterres ENSZ-főtitkárt, az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségét, az UNRWA-t és a hágai Nemzetközi Bíróságot is jelölték a rangos Nobel-békedíjra – jelentette a Reuters.

A beszámoló szerint a jelölési folyamathoz közel álló szakértők a hírügynökségnek elmondták, hogy „e két szervezet és a veterán diplomata számítanak az éllovasnak a díjért folytatott versenyben, amelynek célja feltehetően az, hogy elismerje azokat, akik a békét, a biztonságot és a kiszolgáltatottak védelmét tartják fő hivatásuknak”.

António Guterres 2017-ben vette át az ENSZ főtitkári tisztségét, miután korábban Portugália miniszterelnöke és a Szocialista Internacionálé elnöke volt.

Guterres annyira „sikeresen” promotálta a békét, hogy hivatalba lépése óta Oroszország megszállta Ukrajnát, és számos atrocitást követett el. Emellett  polgárháborúk törtek ki Mianmarban, Szudánban és Etiópiában, a Közel-Keleten pedig soha nem látott konfliktus alakult ki, amely több tízezer emberéletet követelt.

Guterres szinte megszállottan gyűlöli Izraelt és fogja egyoldalúan a palesztin terroristák pártját, a héten Israel Katz izraeli külügyminiszter „persona non grata”-nak – nemkívánatos személyiségnek – nyilvánította őt Izrael államon belül, miután nem volt hajlandó elítélni az iráni agressziót a hét elején Izrael ellen intézett rakétatámadás után.

Az UNRWA jelölése azonban még az ENSZ-főtitkárénál is nevetségesebb.

A gázai harcok elmúlt egy éve során többször is napvilágra került, hogy a Hamász milyen mértékben szivárgott be az ENSZ-ügynökségbe. Maga a szervezet is elismerte, hogy néhány alkalmazottja, köztük vezető beosztású személyek is részt vettek az október 7-i mészárlásokban és izraeli civilek elrablásában.

A szervezet iskoláit és ellátórendszereit a Hamász lefoglalta, sőt a csoport még számítógép- és szerverbázist is létesített az UNRWA gázai központja alatt.

Beismerte az ENSZ: Kilenc munkatársuk vett részt az október 7-i mészárlásban

Az UNRWA hivatalosan is új mélypontra süllyedt, és itt az ideje, hogy a világ lássa az igazi arcukat – mondta az egyik izraeli szóvivő.