A Konzervatív Párt Jeruzsálembe költöztetné a brit nagykövetséget

A brit konzervatívok hitet tettek Izrael mellett, miközben a baloldali kormány palesztinbarát elfogultságát és a világban kialakuló antiszemita folyamatokat kárhoztatták.

Robert Jenrick, a brit Konzervatív Párt elnöki címére aspirálók legesélyesebbike a konferencián kijelentette: átköltöztetné Nagy-Britannia izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe, ha a következő parlamenti választásokon az ő vezetésével nyerne a párt – számolt be a The Jewish Chronicle.

A volt bevándorlásügyi miniszter a Konzervatív Izrael Barátai (CFI) által rendezett fogadáson – amelyen egy kapucnis pulóverben jelent meg, rajta „a Hamász egy terrorszervezet” felirattal – azt mondta: „a Konzervatív Párt következő programjában az szerepelne, hogy »építsük fel a nagykövetséget Jeruzsálemben«”, és

„Jeruzsálemet Izrael Állam törvényes fővárosaként kell elismerni”.

Hozzátette: „Ha a Külügyminisztérium és a köztisztviselők nem, akkor én magam teszem meg”.

“Szkeptikusan érkeztem Izraelbe” – egy brit tábornok vette védelmébe az IDF-et

Sir John McColl szerint Gáza „a legösszetettebb és legnehezebb műveleti környezet, amellyel bármelyikünk találkozott, beleértve Afganisztánt és Irakot is”.

Jenrick bírálta pártját, amiért az kormányon nem nyilvánította terrorizmusnak az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) működését. „Szégyen, hogy ezt nem sikerült megtennünk a kormányon töltött 14 év alatt. Ugyanazokat a hamis érveket hozták fel az ellenzők, amelyeket azokkal szemben hangoztattak, akik a Hamász és a Hezbollah terroristává nyilvánításáért küzdöttek. Képzeljék el, milyen bolondnak éreznénk magunkat ma este, ha ezekre a kritikusokra hallgattunk volna” – mondta.

A teltházas rendezvényen, amelyen több mint négyszázan vettek részt, beszédet mondott a Rishi Sunak, a toryk másik elnökaspiránsa is.

Tom Tugendhat, volt nemzetbiztonsági miniszter „csodálatos nap”-nak nevezte “Izrael és Libanon népe számára” a Hezbollah vezetőjének, Hasszan Naszrallah likvidálását. Hozzátette:

„Hasszán Naszrallah és gyermek- és kábítószer-kereskedőkből, háborús bűnösökből álló hálózata egy egész nemzetet ejtett túszul. Túl sokáig hozhatott halált és pusztulást Libanonra, Szíriára, Jordániára és Izraelre”.

James Cleverly volt külügyminiszter az október 7-i terrortámadás utáni izraeli látogatásáról beszélt:„Amikor egy barátunk olyasmit él át, ami olyan brutális, mint az október 7-i mészárlás, akkor mi vállvetve melléjük állunk. … A nézeteltéréseinket félre tesszük és a szolidaritás kerül előtérbe …

az izraeli demokráciájának védelmében és a túszok kiszabadítására tett kísérletben személyes és a Konzervatív Párt teljes támogatását élvezik”.

Kemi Badenoch, a volt kereskedelmi miniszter kijelentette:

“Olyan kormányunk van, amely meghajol a palesztinbarát csőcselék akarata előtt”

– mondta. „Újra és újra megmutatták, hogy nincsenek elveik, nem tudják, mit képviselnek. Azt gondolják, hogy bármit megtehetnek, hogy néhány embert megnyugtassanak, és megúszhatják. Nekünk, a Konzervatív Pártnak számon kell kérnünk őket.” Emellett támadta azt a kormánydöntést, amellyel felfüggesztették bizonyos fegyverek eladását Izraelnek. Hozátette: a minisztérium jogi álláspontja szerint „nem kellett volna felfüggeszteni” a fegyvereladásokat. „Nem úszhatják meg a hazugságaikat” – tette hozzá a tömeg tapsa közepette.

Visszafelé sült el a britek izraeli fegyverembargója

London két szék közt a pad alá esett az Izrael ellen bevezetett részleges fegyverembargójával.

Andrew Mitchell árnyékkülügyminiszter beszédében támadta azt a nyelvezetet, amelyet Izraelel kapcsolatban használnak: „A Parlamentben, London utcáin, az egyetemi kampuszokon világszerte a hisztéria egy formájának lehettünk tanúi. Olyan szavakat használnak, mint apartheid, népirtás. Olyan szavakat, amelyek miatt azok, akik Hitler és a dél-afrikai apartheid ellen harcoltak, forognak a sírjukban” – mondta.

Az árnyékkülügyminiszter így folytatta: „Van egy mérgező tendencia, amely futótűzként terjed. A vágy, hogy a zsidó államot ne csak démonizálják, de delegitimálják is, egészen odáig, hogy visszaforgassák az idő kerekét akkorra, amikor még nem is létezett… ezek a baljós tervek egyre inkább társadalmi igazságosságnak álcázzák magukat.

A vérvádakat az emberi jogi nyelvezetet használva hirdetik.”

A fogadáson felszólalt Tzipi Hotovely, Izrael brit nagykövete is, aki elmondta, hogy „az elmúlt öt évben, a Konzervatív Párt vezetés alatt az Egyesült Királyság és Izrael kapcsolata új magasságokba emelkedett”.

Shai Shojat, az október 7-én Gázába elrabolt és meggyilkolt Michel Nisenbaum unokaöccse elmesélte a jelenlévőknek nagybátyja történetét, és követelte a még Gázában raboskodó 101 túsz szabadon bocsátását.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep előtt készítette, és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Az egyik brit bank “véletlenül” megszüntette a Jad Vasem bankszámláját

A bank szóvivője szerint az incidens “adminisztratív hiba volt”. A zsidó szervezetek magyarázatot követelnek.