Izrael közölte, hogy mikor fognak véget érni a harcok Libanonban

Az izraeli külügyminiszter elmondta tárgyalópartnereinek, hogy Libanonnak az ENSZ BT 1701-es határozatát kell végrehajtania ahhoz, hogy megszűnjenek a harcok az ország területén.

Izrael külügyminisztere, Jiszráel Katz azt mondta 25 ország külügyminiszterének, hogy az 1701-es ENSZ-határozat végrehajtása az egyetlen módja annak, hogy Jeruzsálem beleegyezzen a libanoni Hezbollahhal való tűzszünetbe.

Katz az elmúlt két napban továbbította ezt az üzenetet, miután pénteken célzottan megölték Bejrútban Hasszán Naszrallah Hezbollah-vezetőt – jelentette hétfőn a Kan News.

„Az egyetlen Izrael számára elfogadható mód a tűzszünetre az, hogy a Hezbollahot a Litani folyótól északra szorítja és lefegyverzi” 

– mondta Katz a kollégáinak, köztük Németország, az Egyesült Királyság, Olaszország és Kanada külügyminisztereinek.

Hoppá: A Hezbollah alapítója kivégeztetné az iráni ajatollahot

Szubhi al-Tufajli szerint a kudarcokért felelős személyeket bíróság elé kell állítani, és „minden bűnöst halálra kell ítélni”.

„Csak az ENSZ Biztonsági Tanácsának Libanonra vonatkozó összes határozatának teljes körű végrehajtása hozhat tűzszünetet.

Amíg ez nem történik meg, addig Izrael folytatni fogja az izraeli állampolgárok biztonságát és az északi lakosok hazatérését szavatoló akcióit” – mondta.

Katz továbbá elmondta tárgyalópartnereinek, hogy a Naszrallah elleni merénylet az egyik legjogosabb terrorellenes akció volt, amelyet Izrael valaha is végrehajtott, megjegyezve, hogy Naszrallah évtizedek óta tervezett támadásokat a zsidó állam és más külföldi állampolgárok ellen.

Megismételte továbbá Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök múlt heti ENSZ-közgyűlésen tett megjegyzéseit, miszerint ha Irán megtámadja Izraelt, Jeruzsálem megtorolja azt.

„Nincs ország, amelyik eltűrné, amit a Hezbollah Izrael ellen tesz”

Erről lapunk főszerkesztője, Megyeri Jonatán beszélt a Hit Rádió legutóbbi, főként a közel-keleti eseményeket magyarázó műsorában.

Oroszország, Törökország, a Hamász bírálja Izraelt Naszrallah likvidálásáért

Madarat tollárol…