Naszrallah mennybemenetele – a likvidált Hezbollah-vezért dicsérte az AP

Politikusok mellett emberi jogi aktivista és a közösségi platformok használói is felemelték szavukat az AP ellen.

Az Associated Press (AP) hírügynökség bírálatok özönét zúdította magára, miután a likvidált Hezbollah-vezérről, Hasszán Naszrallahról olyan cikket közölt, amely a kritikusok szerint túlságosan pozitív színben tüntette fel a terrorcsoport vezetőjét – olvasható a jns.org oldalán.

A cikk eredetileg a „Karizmatikus és ravasz: íme Hasszán Naszrallah, aki hosszú ideje vezette a Hezbollahot” címmel jelent meg. Ezt a jellemzés hasonlított a The Washington Post cikkéhez, amely az Iszlám Állam terrorista vezérét, Abu Bakr al-Bagdadit „szigorú vallástudós”-ként jellemezte, miután az 2019-ben megölték.

A közösségi oldalakról érkező azonnali nyomás hatására az AP a semlegesebb: „Ki az, aki hosszú ideje vezette a Hezbollahot?”-re módosította a főcímet.

Hillel Neuer, emberi jogi aktivista szarkasztikusan szúrt oda a hírügynökségnek.

„Részvétem a veszteségükért”

– írta, majd olyan mondatokat idézett a cikkből, amelyek Naszrallahot dicsérték: „Karizmatikus és ravasz…. okos stratéga… pragmatikusnak tartják… libanoni síita hívei bálványozzák… milliók tisztelik szerte az arab és iszlám világban…”.

Neuer azt javasolta, hogy a hírügynökségnek inkább Naszrallah áldozataival kellett volna beszélnie.

Naszrallah nincs többé: Izrael likvidálta a Hezbollah vezetőjét

Az IDF rendkívüli közleményt adott ki Hasszan Naszrallahról.

Mike Waltz, amerikai kongresszusi képviselő is kritizálta az AP-t, kijelentve: „Naszrallah egy kegyetlen, gyilkos terrorista volt”. Hasonlóképpen Anthony D’Esposito képviselő is azt állította:

„Naszrallah nem egy »karizmatikus vezető«, hanem egy vérszomjas, antiszemita terrorista volt”.

A Daily Wire megjegyezte a cikk kapcsán, hogy az AP cikkének első 12 bekezdésében egyetlen egyszer sem használták a„terrorista” szót.

Ehelyett olyan kifejezésekkel utalt Naszrallahra, mint „okos stratéga”, „Izrael ősellensége” és „szélsőségesnek tekintett tüzes szónok”.

Ahogy arról lapunk is rendszeresen beszámol, a legnevesebb hírügynökségek és szerkesztőségek rendre hamisan és félrevezetően számolnak be az Izrael ellen zajló többfrontos háború eseményeiről.

Nemrég például egy átfogó tanulmány kimutatta, hogy a BBC tudósítása az Izrael-Hamász konfliktusról kifejezetten elfogult volt Izraellel szemben.

A brit műsorszolgáltató több mint 1500 alkalommal sértette meg saját „szerkesztési irányelveit”.

Miért mantrázza a terroristák hazugságait a 444?

Izrael-ellenes propaganda a köbön: terrorszervezetek által fabrikált vérvádat terjeszt a lap „oknyomozás” néven.

Október 7-éről szóló dokumentumfilmmel próbálja tisztára mosni magát a BBC

Biztos, ami biztos a BBC megkérte a rendezőt, hogy ne nevezze a Hamászt terrorszervezetnek, ha azt akarja, hogy a dokumentumfilm adásba kerüljön.