Jobboldali pártvezérrel erősödik Netanjahu kormánya

Gideon Száár, az Új Remény párt vezetője vasárnap ismét csatlakozott Benjamin Netanjahu miniszterelnök kormányához, alig több mint egy héttel azután, hogy a miniszterelnök korábbi szövetségese, egyben későbbi riválisa rivális közölte, nem fogadja el a Joav Gallant védelmi miniszter helyére tett ajánlatot. Száár és Netanjahu közös sajtótájékoztatón jelentette be a fejleményt, és nem sokkal később a kabinet megszavazta a lépés jóváhagyását.

„Nagyra értékelem, hogy Gideon Száár válaszolt a felkérésemre, és beleegyezett, hogy csatlakozzon a kormányhoz. Ez a lépés hozzájárul a köztünk lévő egységhez és az ellensfeleinkkel szembeni egységünkhöz” – mondta a miniszterelnök.

„A biztonsági kabinetben folytatott megbeszélések során, amikor korábban a kormányban volt, nagy benyomást tett rám Gideon Száár széles látásmódja, és az a képessége, hogy kreatív megoldásokat kínáljon összetett problémákra. Többször is egyetértettünk abban, hogy milyen lépéseket kell tenni”

– folytatta Netanjahu.

Száár a maga részéről elmondta, hogy döntése, hogy újra belép a kormányba, „nehéz és kihívásokkal teli napokban” született, és kifejtette, hogy „fontos Izrael, kormánya, valamint egységének és kohéziójának megerősítése”, és kijelentette, hogy lépése

„a hazafias és helyes dolog, amit most kell tennie”.

„Nincs értelme továbbra is az ellenzékben ülni, ahol a legtöbb képviselő álláspontja a háborús kérdésben eltér, sőt, messze el is tér az enyémtől. Most az a kötelességem, hogy megpróbáljak segíteni annál az asztalnál, ahol a döntések születnek” – mondta Száár.

„Az elmúlt napokban a kormány, Netanjahuval az élén, figyelemre méltó elszántságot mutatott. Az IDF tökéletesen cselekedett. Így a háború hátralévő részében is szükségünk lesz az elszántságra, a józan ítélőképesség mellett” – mondta Száár, dicsérve a Hezbollah, Irán által pénzelt, libanoni terrorcsoportra mért csapásokat.

Az Új Remény pártvezetője egyelőre nem váltotta le Gallant védelmi minisztert, bár a helyi média vasárnap arról számolt be, hogy ő és Netanjahu nem zárja ki ennek lehetőségét a továbbiakban.

A miniszterelnökről széles körben úgy tartják, hogy eltökélt szándéka, hogy a közeljövőben lecserélje Gallantot.

Egyelőre Száár tárca nélküli miniszterként került a kormányba, és a biztonsági kabinet tagja lesz, amely a háború irányításával kapcsolatos fontosabb döntések meghozatalára összehívott szűkített fórum.

Mindeközben némi mozgás látszódik a politikai pártok népszerűségében.

A 12-es hírcsatorna vasárnap közzétett felmérése szerint, ha ma tartanák Izraelben az országgyűlési választásokat, a legnagyobb párt a Benjamin Netanjahu vezette Likud 25 mandátumot szerezne, a második legnagyobb párt a Beni Ganz vezette Nemzeti Egységpárt lenne, amely 21 mandátumot szerezne. A harmadik a Jair Lapid vezette Jes Atid, amely 15 mandátumot hozna el, a negyedik legnagyobb párt pedig az Avigdor Liberman vezette Jiszráel Béténu 14 mandátummal.

A Demokraták (a korábbi Munkapárt és a Merec baloldali pártok szövetsége), amelyet Jair Golan vezet, 11 mandátumhoz jutna, míg szefárdi ultraortodox Sász párt 10 képviselői hellyel elégedhetne meg.

Az áskenázi ultraortodoxokat tömörítő Egyesült Tóra Judaizmus megőrizné nyolc mandátumát, míg az Itamar Ben Gvir vezette Ocma Jehudit jelentősen meggyengült és hat képviselő hellyel ülhetne a Knesszetbe. A Manszúr Abbas vezette arab Ráám és a Hadas-Táál egyenként öt-öt helyet kapna.

A választási küszöb alattra mérték a Gideon Száár vezette Új Reményt amely ugyan erősödött kissé, de még mindig messze van a választási küszöbtől 2,4%-kal, a Balad 2,2%-ot, valamint a Betzalel Szmotrich vezette Vallásos Cionista Párt, amely 2%-ot kapna.

Abban az esetben, ha egy Naftali Bennett vezette párt indulna a versenyben, egy ilyen párt 20 mandátumot szerezne. A Likud abban az esetben, ha Bennett indul, továbbra is vezet, de csak 23 mandátummal, a többi mandátumot Bennett pártja Beni Ganztól vinné el, akinek pártját 13 képviselői helyre csökkentené.

Szaúdi koronaherceg: Nem érdekel a kétállami megoldás

Karnyújtásnyira lehet az Izrael és Szaúd-Arábia közti béke?