Öt napos gyászt és megtorlást ígér az iráni ajatollah

Irán legfelsőbb vezetője felszólotta a muszlimokat, hogy „álljanak Libanon mellé”, azt állítva, hogy a Hezbollah legfelsőbb vezetőinek megölése nem fogja megbénítani a terrorcsoportot, és fogadkozik, hogy Libanon megfizet az „agresszornak”.

Irán legfőbb vezetője, Ali Khamenei ajatollah szombaton megesküdött, hogy megbosszulja a Hezbollah vezetőjének, Hasszán Naszrallahnak Izrael általi likvidálását. Az iráni vezetőt, látva Izrael hatékony cspásait a terroristavezetők ellen, biztonságos helyre szállították Iránon belül.

„A mártír vére nem marad megbosszulatlanul” – mondta Khamenei a nyilatkozatban, amelyben ötnapos gyászt hirdetett Naszrallah halála alkalmából.

Iráni források szerint Irán folyamatos kapcsolatban áll a libanoni Hezbollahhal és más regionális proxycsoportokkal, hogy meghatározzák a következő lépést, miután Izrael pénteken megölte Naszrallahot egy Bejrút déli részén végrehajtott csapásban.

Naszrallah megölésének bejelentését követően Khamenei elítélte az általa izraeli „mészárlásnak” nevezett libanoni mészárlást.

A Hezbollah főhadiszállása fölött hat épületet a földdel egyenlővé tevő nagy erejű csapás halálos áldozatainak száma egyelőre nem ismert.

„A védtelen emberek elleni libanoni mészárlás ismét mindenki számára nyilvánvalóvá tette a cionista veszett kutya kegyetlenségét, és bebizonyította a bitorló rezsim vezetőinek rövidlátó és ostoba politikáját”

– mondta.

Irán szombaton bejelentette, hogy a félkatonai Forradalmi Gárda egyik prominens tábornoka is meghalt Naszrallah mellett a pénteki csapásban.

Khamenei felszólította a muszlimokat, hogy

„álljanak ki Libanon népe és a büszke Hezbollah mellett, bármilyen eszközzel, és segítsék őket a… gonosz izraeli rezsimmel való szembeszállásban”.

Hozzátette, hogy a térség sorsát „az ellenállás erői fogják meghatározni, a Hezbollahhal az élen” – jelentette az állami média.

Bár Naszrallahot nem említette név szerint, Khamenei ragaszkodott ahhoz, hogy

„a cionista bűnözők tudják meg, hogy túlságosan jelentéktelenek ahhoz, hogy a Hezbollah erős libanoni struktúrájának nagyobb kárt okozzanak”.

„Libanon megbánásra készteti az agresszort és a gonosz ellenséget” – fogadkozott Khamenei.

Közben az iráni külügyminisztérium szombaton azt mondta, hogy Naszrallah útja a megölése ellenére is folytatódni fog.

„Az ellenállás vezetőjének, Hasszán Naszrallahnak dicsőséges útja folytatódni fog, és szent célja megvalósul Kudsz (Jeruzsálem) felszabadításában, ha Isten is úgy akarja” – írta a külügyminisztérium szóvivője, Nasszer Kanani az X-en közzétett bejegyzésében.

Oroszország, Törökország, a Hamász bírálja Izraelt Naszrallah likvidálásáért

Madarat tollárol…