Sokmilliárdos katonai segélyt kapott Izrael

„Ez a jelentős támogatás komolyan megerősíti a kritikus fontosságú rendszereinket, például a Vaskupolát és a Dávid parittyáját” – közölte az izraeli védelmi minisztérium.

Az izraeli védelmi minisztérium csütörtökön jelentette be, hogy Izrael 8,7 milliárd dolláros katonai segélycsomagot kapott az Egyesült Államoktól. A minisztérium szerint a pénzből 3,5 milliárd dollárt „alapvető háborús beszerzésekre”, a fennmaradó 5,2 milliárd dollárt pedig légvédelmi rendszerekre, köztük a Vaskupolára és a Dávid Parittyájára fordítják – írta a jns.org.

„Ez a jelentős támogatás komolyan megerősíti a kritikus fontosságú rendszereinket, mint például a Vaskupolát és a Dávid parittyáját, miközben támogatja egy fejlett, nagy teljesítményű lézeres védelmi rendszer továbbfejlesztését”

– közölte a minisztérium.

Eyal Zamir vezérőrnagy, az izraeli védelmi minisztérium főigazgatója vezette a tárgyalásokat Washingtonban, Joav Gallant védelmi miniszter megbízásából. A minisztérium szerint Zamir washingtoni útja

„az Izrael biztonsága iránti elkötelezettséget tükrözi, különösen az Irán és az Irán által támogatott terrorista milíciák által jelentett regionális biztonsági fenyegetések kezelésében, Izrael általános védelmi képességeinek biztosításával”.

Késik az amerikai bombák, Apache-helikopterek és buldózerek izraeli szállítása

Republikánus szenátorok szerint Bidenék izraeli életeket kockáztatnak a fegyverszállítások késleltetésével.

Washington évente 3,8 milliárd dollár katonai segélyt nyújt Izraelnek a két ország által 2016-ban aláírt, tíz évre szóló megállapodás keretében. Áprilisban Joe Biden amerikai elnök törvénybe iktatott egy kiegészítő segélycsomagot, amely az éves segélyen felül 14,3 milliárd dollár közvetlen katonai támogatást tartalmazott Izraelnek.

„Ez a 8,7 milliárd dollár a Kongresszus 2024 áprilisában jóváhagyott, több mint 14 milliárd dolláros sürgősségi kiegészítő támogatásból származik. A 3,5 milliárd dolláros támogatást eredetileg 2024 augusztusában, a fennmaradó 5,2 milliárd dollárt pedig ma jelentették be”

– írta David Milstein a segélycsomagról. Milstein Ron DeSantis floridai kormányzó elnökválasztási kampányának tanácsadója volt, és David Friedmannak, az Egyesült Államok akkori izraeli nagykövetének dolgozott. „Hónapok teltek el” – tette hozzá.

„Miért tartott ilyen sokáig a Biden-Harris-kormányzatnak, hogy a vészhelyzetben átutalja a pénzt Izraelnek?”

https://neokohn.hu/2024/09/25/aggaszto-hir-p-800-as-onix-raketakat-kaphatnak-oroszorszagtol-a-jemeni-huszik/