Fantasztikus hír a zsidó fiataloknak: Megnyílt a CTeen óbudai klubháza

Vasárnap megnyílt a Cteen Hungary óbudai klubháza a Zsinagógák Hete rendezvénysorozatkeretein belül.

Az eseményen jelen voltak többek között: Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, Köves Slomó az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija, Oberlander Báruch a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezető rabbija és a Cteen vezetői, Sophie és Tzemmy Bassman.

Amikor pár éve a Bassman család Magyarországra költözött, hogy a világszerte évtizedek óta sikeresen működő fiatalokat megcélzó szerveztet a CTeent elhozzák hazánkba, klubhelyiségről még álmodni sem igazán mertek. Az ő és mások odaadó munkájának, lelkesedésének, kitartásának és hivatástudatának hála, mára a szervezet nemcsak a legdinamikusabban növekvő hazai zsidó ifjúsági szervezet, de az egyetlen olyan is, amelynek vadonatúj klubhelyiségében hamarosan kóser pizzéria is nyílik, első budai kóser vendéglátóhelyként.

Sok-sok tervezés és izgatott készülődés után vasárnap végre megnyitotta kapuit a CTeen kétemeletes klubháza a Pacsirtamező utca 13. szám alatt. A kétszintes klubház alsó szintjén pizzériázó fog működni, míg a felső szinten élhetnek közösségi életet a fiatalok. Külön öröm, hogy a megnyitón képviseltette magát a Hanoar Hatzioni Hungary és a Hasomer Hacair Magyarország is.

„Terveink között szerepel, hogy a klubház egy integrált ifjúsági központ legyen. Erre minden esély meg is van, hiszen alig száz méterre található a Maimonidész Gimnázium, illetve az Óbudai Zsinagóga és a Zsibolygó Óvoda és Bölcsőde is csak pár percre van innen.

– mondta Köves Slomó vezető rabbi, majd hozzátette, reméli, hamarosan mikve is fog épülni Óbudán, utalva ezzel a virágzó budai zsidó közösségi életre.

„Ez a város attól csodálatos és gyönyörű, hogy iszonyatosan sokféle kultúrát tud egységbe forrasztani.

Amikor ezek a színek még tovább élesednek és még szebben megmutatják ezt a sokszínűséget, én mindig örülök, ahogyan akkor is, amikor a budapesti fiatalok kapnak valamilyen értelmes közösségi célt, helyet, ahol együtt lehetnek és a virtuális életből kiszakadva, nem a digitális médiában, hanem egymással találkoznak” – osztotta meg gondolatait Karácsony Gergely főpolgármester.

Tzemmy és Sophie Bassman a CTeen vezetői, leírhatatlanul boldogok:

„Csodálatos volt a megnyitó, a berendezés, a játékok (biliárd, csocsó) a tfilinstand a cedáká-doboz, mind-mind a CTeen logójával ellátva, tökéletesen harmonizál az elképzeléseinkkel, pont ilyennek álmodtuk meg. Öröm számunkra, hogy nagyon sok zsidó fiatal csatlakozott hozzánk a megnyitón, akik előtte még nem ismerték a szervezetünket, vagy még nem volt lehetőségük részt venni a programjainkon.

A fiatalok, akik most jelen vannak, a biztosíték arra, hogy lesz Magyarországon ennek a korosztálynak is aktív zsidó élet, nem utolsó sorban ők fogják továbbvinni a zsidóságot a következő generációk számára is.”

Ez a cikk eredetileg a Zsido.com oldalán jelent meg.

Óriási volt az öröm Óbudán: körülmetélték a Bassman házaspár ikerfiait

Különleges, kettős örömünnep zajlott az Óbudai Zsinagógában.

A CTeen zsidó nyári tábor résztvevői tették rendbe a keszthelyi zsidó temetőt

Ez az egyedülálló tábori élmény összekovácsolta a Magyarországról, az Egyesült Államokból, Ciprusról és az Egyesült Királyságból érkezett táborozókat.