Már Iránban is kitört a pánik a Libanonban felrobbanó adóvevők miatt

Az iráni katonai szervezet az izraeli beszivárgással kapcsolatos aggodalmak miatt minden eszközt ellenőrizni fog.

Az iráni Forradalmi Gárda (IRGC) elit alakulat elrendelte, hogy egyetlen tagja se használjon semmilyen kommunikációs eszközt, miután a Hezbollah által használt több ezer csipogó és adóvevő felrobbant a múlt heti támadások során – közölte két magas rangú iráni biztonsági tisztviselő a Reuters hírügynökséggel.

Az egyik biztonsági tisztviselő elmondta, hogy az IRGC nagyszabású műveletet hajt végre az összes eszköz, nem csak a kommunikációs berendezések ellenőrzésére. Elmondta: a legtöbb ilyen eszköz vagy helyben készült, vagy Kínából és Oroszországból importált.

Irán aggódik az izraeli ügynökök beszivárgása miatt, beleértve az Izrael által fizetett irániakat is, és

már megkezdődött az IRGC közép- és magas rangú tagjainak átvilágítása

– tette hozzá a tisztviselő, aki az ügy érzékenysége miatt nem kívánta magát megnevezni.

Egy iráni képviselő szerint a májusban lezuhant iráni elnöknek is volt csipogója

Az iráni parlament nemzetbiztonsági és külpolitikai bizottságának tagja azt állítja, hogy Raiszi halálát akár a csipogója felrobbanása is okozhatta.

„Ez magában foglalja a bankszámláik átvizsgálását Iránban és külföldön egyaránt, valamint az utazási előzményeiket és a családjukét”

– mondta a biztonsági tisztviselő.

Irán külügyminisztériuma, védelmi minisztériuma és belügyminisztériuma nem reagált a Reuters megkeresésére.

Az iráni védelmi tisztviselő nem volt hajlandó részleteket közölni arról, hogy az IRGC 190 ezer fős állománya hogyan kommunikál.

„Egyelőre végpontok közötti titkosítást használunk az üzenetküldő rendszerekben”

– mondta.

Ugyanez a tisztviselő szerint Irán vezető intézményei körében általános az aggodalom. Az IRGC tisztviselői technikai értékelésekért fordultak a Hezbollahhoz, és a felrobbantott eszközök több példányát küldették Teheránba, hogy iráni szakértők megvizsgálják azokat.

Egy másik iráni tisztviselő szerint az Iszlám Köztársaság legfőbb gondja az ország nukleáris és rakétalétesítményeinek védelme, különösen a föld alatti létesítményeké.

Újabb támadás: A csipogók után felrobbantak a Hezbollah rádiói is

A libanoni média az elmúlt néhány órában újabb robbanásokról számolt be egész Libanon területén.

„Tavaly óta jelentősen megnövekedtek a biztonsági intézkedések ezeken a helyszíneken” – mondta, utalva a fokozott intézkedésekre, miután az iráni hatóságok szerint Izrael 2023-ban megpróbálta szabotálni az iráni rakétaprogramot.

„Soha, de soha nem voltak még ilyen szigorúak a biztonsági intézkedések, mint most.”

Az iráni hadsereg egy sor titkosított kommunikációs eszközt, köztük walkie-talkie-kat használ a biztonságos kommunikációhoz – mondta az egyik iráni forrás. Bár a konkrét modellek és márkák eltérőek lehetnek, az iráni katonai kommunikációs berendezéseket gyakran Iránban fejlesztették ki, vagy helyi és külföldi beszállítók kombinációjából szerezték be – mondta.

Elmondta, hogy az iráni fegyveres erők már több mint két évtizede nem használnak személyhívókat.

A múltban azonban Irán olyan országokból importált kommunikációs eszközöket, mint Kína és Oroszország, sőt még Japánból is.

Eljött az idő: Úgy tűnik, megkezdődött a harmadik libanoni háború

„Nem hiszem, hogy túl korai lenne „harmadik libanoni háborúként” emlegetni ezeket az északi eseményeket” – mondta egy izraeli tisztviselő.