9/11 árvája most az IDF katonájaként harcol a terroristák ellen

Jamie Gartenberg, Pila édesapja a 2001-es World Trade Center elleni terrortámadásban halt meg – hat hónappal azelőtt, hogy a lánya megszületett volna. Lánya elhatározta, azzal tiszteleg apja emléke előtt, hogy harcolni fog az apját megölő iszlamista ellenséggel szemben.

A 22 éves Pila soha nem ismerte apját, James Gartenberget, aki 9/11-én az északi torony 86. emeletén végzett munkája közben vesztette életét – írja a New York Post.

„Úgy éreztem, hogy többet kell adnom a világnak, és egy kicsit hozzá kell járulnom a terrorizmus elleni küzdelemhez”

– mondta Pila a The Postnak. „Az ő halála motivál arra, hogy erős maradjak és tovább harcoljak.” 

A New Jersey középső részén született Pila négy évvel ezelőtt, a középiskola elvégzése után költözött Izraelbe, és néhány hónappal később csatlakozott az IDF-hez.

Október 7-én Dél-Izraelben teljesített szolgálatot. „A földön feküdtem, miközben ugyanazok a terroristák lőttek rám, akik apám meggyilkolását ünnepelték” – mesélte.

Pila mindig magánál hord egy arany medált apja képével és a „Apu angyala” felirattal.

Hét vezetőből álló akciócsoport alakult a terrorellenes háború irányítására

Egy valaki feltűnő módon hiányzik az újonnan alakult testületből.

„Most is a zsebemben van. Egész katonai szolgálatom alatt magamnál tartottam” – mondta Jamie a The Postnak, 9/11 23. évfordulóján.

„Ami motivál, hogy egész életemben első kézből láttam, mi a terrorizmus. … A terrorista csoportoknak különböző nevük van, de a céljuk ugyan az: gyűlölet a szabad világ, az ártatlan civilek ellen.

„Október 7-e a zsidókkal történt, [de] az emberek nem értik, hogy ez az egész világ ellen irányul”

– mondta.

2001. szeptember 11-én Pila édesanyja, Jill három hónapos terhes volt, amikor a 35 éves Gartenberg elköszönt tőle és kétéves kislányuktól, Nicole-tól, és elindult dolgozni, mint kereskedelmi ingatlanbefektető a Julien J. Studley céghez. Ez lett volna az utolsó munkanapja ennél a cégnél, másnap már új munkahelye várta.

Miután az első repülőgép becsapódott és füst ömlött az irodájába, Gartenberg és egy asszisztense kétségbeesetten próbálta kinyitni a lépcsőház ajtaját – de azt a törmelékek eltorlaszolták. A tűz pedig megakadályozta, hogy egy másik lépcsőházhoz eljussanak.

Megpróbálta hívni a 911-et, de a vonal foglalt volt. Felhívta Jillt a munkahelyén, de ő még nem volt ott, ezért üzenetet hagyott, hogy szereti.

Ahogy a barátok, kollégák és a családtagok az évek során elmesélték, Gartenberg többüket felhívta az égő toronyból, mielőtt az összedőlt, és elmondta nekik, hogy csapdába esett és félt.

Végül néhányszor beszélt Jill-lel, és elmondta neki, hogy szereti őt és a családjukat.

„Amikor nehéz dolgom van, különösen a hadseregben, rá gondolok, és arra, hogyan vették el az életét. Ezért vagyok itt”

– mondta Pila.

Az IDF videót tett közzé az alagútról, amelyben a Hamász kivégezte a túszokat

A videó megtekintését csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk!

A múlt héten a jeruzsálemi Ramot Arazim-völgyben található 9/11 emlékműnél tartott éves megemlékezésen Jamie apjáról és a terrorizmus elleni küzdelemben betöltött küldetéséről mondott megrendítő szavait ovációval köszönték meg a megemlékezés résztvevői.

Az izraeli emlékmű, a világon az egyetlen az Egyesült Államokon kívül, amely a 9/11-en összes áldozatának nevét felsorolja, az „otthon érzését” jelenti a lány számára. „Amikor meglátom apám nevét, az az otthon érzése. Csak odamegyek, leülök és kitisztítom az elmémet.”

Elmondása szerint apja alma matere, a Michigani Egyetem most a terroristák támogatóinak melegágya, ahol a futball helyett az amerikai zászlók elégetése jelenti a köteléket.

„Összetörné apám szívét, ha ezt látná. Az enyémet is összetörte.”

„Ha a legkisebb mértékben is segíthetek abban, hogy valakinek ne kelljen átélnie, milyen érzés elveszíteni egy szerettét a terrorizmus miatt, mindent megteszek” – mondta Pila. „Soha nem éreztem magam nagyobb biztonságban, mint Izraelben – mint ember és mint zsidó. Bármilyen őrültségnek is hangzik, itt érzem magam a legnagyobb biztonságban. Még a saját barátaim [Amerikában] sem értik a helyzetet, és olyan dolgok ellen tiltakoznak, amikről semmit sem tudnak”.”

Gyász: Hősi halált halt az első izraeli katonanő Gázában

Négy izraeli katona meghalt, és többen megsérültek a Gázai övezet déli részén vívott harcok során. Emlékükből fakadjon áldás!

Akik szembeszálltak a gonosszal: Három hősi halált halt izraeli nő története

Bar Zohar százados, Adar Ben Simon hadnagy és Ravit Aszajag őrmester mindhárman rendkívüli bátorságról tettek tanúbizonyságot a haláluk előtt. Emlékükből fakadjon áldás!