Miben hasonlít egymásra Orbán, Netanjahu és Zelenszkij?

A Trump, volt elnök ellen elkövetett második merényletkísérletről szóló hírek után a világ vezetőinek többsége hallgatott, de hárman megszólaltak: Benjamin Netanjahu izraeli, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – írja a Daily Wire.

Feleségére, Szárára utalva Netanjahu, akinek szoros a kapcsolata Trumppal, az X-en kijelentette:

„Szárá és én megdöbbentünk a Trump elnök elleni második merényletkísérleten, és megkönnyebbülten hallottuk, hogy az is kudarcba fulladt.

De nem szabad a szerencsére hagyatkoznunk. Legjobb kívánságainkat küldjük Donaldnak és Melaniának, azzal a reményünkkel együtt, hogy minden intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy az amerikai elnökjelölt ellen elkövetett ilyen halálos támadásokat már előre meghiúsítsák.”

Orban Viktor, Trump másik támogatója szintén kijelentette:

„Egyértelmű, hogy Trump elnök élete veszélyben van, egészen a győzelméig. Imádkozunk önért, elnök úr!”

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök hasonló üzenetet küldött: „Örömmel hallom, hogy Donald Trump biztonságban van és sértetlen. Legjobb kívánságaimat fejezem ki neki és családjának. Jó, hogy a merényletkísérlet gyanúsítottját gyorsan elfogták. Ez a mi alapelvünk: a jogállamiság a legfontosabb, és a politikai erőszaknak sehol a világon nincs helye.

Őszintén reméljük, hogy mindenki biztonságban marad”.

Ide vezet a demokraták uszítása: Mit kell tudni Trump újabb merénylőjéről?

Az 58 éves Ryan Wesley Routh-ot azzal vádolják, hogy vasárnap délután megpróbálta lelőni Donald Trump volt elnököt.

Keir Starmer, a Munkáspárt brit miniszterelnöke nem említette Trump nevét a merénylet után, csak annyit mondott: „Nagyon aggódtam a merényletről szóló hírek miatt. Merényletnek tűnik, nagyon, nagyon aggódom emiatt. Nyilvánvalóan most folyik a nyomozás, ezért nem mondok többet a részletekről, de azt hiszem, nagyon fontos, hogy mindannyian

nagyon-nagyon tisztában legyünk azzal, hogy az erőszaknak egyáltalán nincs szerepe semmilyen politikai folyamatban”.”

Amikor Netanjahu júliusban a kongresszus előtt beszélt, alig néhány nappal a Trump ellen a pennsylvaniai Butlerben elkövetett első merénylet után, kijelentette: “Szeretném megköszönni Trump elnöknek a történelmi Ábrahám-egyezmény közvetítésében játszott vezető szerepét. Az amerikaiakhoz hasonlóan az izraeliek is megkönnyebbültek, hogy Trump elnök épségben megúszta az ellene elkövetett aljas támadást, az amerikai demokrácia elleni aljas támadást. A demokráciákban nincs helye a politikai erőszaknak. Szeretnék köszönetet mondani Trump elnöknek mindazért, amit Izraelért tett, kezdve Izrael szuverenitásának elismerésétől a Golán-fennsík feletti szuverenitásán át az iráni agresszióval való szembeszállásig, Jeruzsálem fővárosunkként való elismeréséig és az amerikai nagykövetség odaköltöztetéséig.

Ez Jeruzsálem, az örök fővárosunk, amelyet soha többé nem oszthatunk meg.”

Júliusban Orbán azt mondta Trumpról, hogy „ő a béke embere”.

„Négyéves hivatali ideje alatt egyetlen háborút sem kezdeményezett, és sokat tett azért, hogy a világ nagyon bonyolult területein a régi konfliktusokban békét teremtsen”.

FBI: Merénylőket béreltek fel Biden, Donald Trump és Nikki Haley meggyilkolására

Chuck Grassley republikánus szenátor hozott nyilvánosságra egy Iránról szóló FBI-jelentést. Az FBI is megszólalt az ügyben.

Lövések dördültek Trump közelében

Egy AK47-es félautomata kézifegyvert találtak az elnöktől nem messze.