Gázában olcsóbb a PS5 játékkonzol, mint Izraelben és Magyarországon

Egy Gázában készült videó sokkot és dühöt váltott ki több neves izraeli jobboldali véleményvezér körében, sokan annak bizonyítékaként emlegették, hogy Netanjahu túlságosan elnéző Gázával szemben.

Annak ellenére, hogy folyamatosan áruhiányról és áremelkedésről beszélnek Gázában, egyes áruk árai megdöbbentően alacsonyak, köztük a PlayStation 5 (PS5) árai is – derül ki abból a videóból, amelyhez Jonathan Serero francia újságíró vasárnap tett közzé.

A videón egy PS5 játékkonzol, friss gyümölcsök, szappanok, parfümök, édességek, rágcsálnivalók, üdítőitalok és más termékek láthatók a Gáza központjában lévő piacon.

A videón hallható, amint egy lakos azt mondja, hogy „Gázában a háború alatt mindent meg lehet kapni a bódékban”. A lakos lelkesen elmondta, hogy a konzol mindössze 700 sékelbe került neki (190 dollár; 67 ezer forint), ami azért is megdöbbentő mert a Sony honlapján a jelenlegi kiskereskedelmi ár 499,99 dollár (177 ezer forint). 

Egy gyors Google-keresés után kiderül az is, hogy Magyarországon a használt PS5-ök körülbelül 130-160 ezerért mennek, míg az újak ára 180-200 ezer forint között mozog.

Jonathan Serero on X (formerly Twitter): „🔴 ISRAEL EN GUERRE: Avez vous un peuple victime d’un génocide qui a les moyens de vendre ou d’acheter des Playstation 5? Évidemment que non.Les étalages des magasins de Gaza sont bondés de vivres, de nourritures et de la célèbre console de jeux de Sony dernière génération. pic.twitter.com/ZeBJkGmAHq / X”

🔴 ISRAEL EN GUERRE: Avez vous un peuple victime d’un génocide qui a les moyens de vendre ou d’acheter des Playstation 5? Évidemment que non.Les étalages des magasins de Gaza sont bondés de vivres, de nourritures et de la célèbre console de jeux de Sony dernière génération. pic.twitter.com/ZeBJkGmAHq

A videó megdöbbenést és dühöt váltott ki több neves jobboldali izraeli kommentátor körében, sokan ezt bizonyítéknak nevezték arra, hogy Netanjahu túlságosan elnéző Gázával szemben.

Amikor a PS5 2020-ban megjelent, hatalmas hiány volt a konzolokból, ami ahhoz vezetett, hogy az ára a kiskereskedelmi ár több mint kétszeresére-háromszorosára szökött fel. 

Amikor a PS5-öt engedélyezték a gázai importra, az izraeli nagykereskedők 765 és 860 font (360-400 ezer forint) közötti felárral adták el a gázai kereskedőknek.

“Szkeptikusan érkeztem Izraelbe” – egy brit tábornok vette védelmébe az IDF-et

Sir John McColl szerint Gáza „a legösszetettebb és legnehezebb műveleti környezet, amellyel bármelyikünk találkozott, beleértve Afganisztánt és Irakot is”.

Izraeli árammal fog működni a gázai víz- és csatornarendszer

Nem mindenki ért egyet a döntéssel, hatalmas vita alakult ki az izraeli kormányban a bejelentés után.