Előléptették az izraeli hadsereg legidősebb tartalékos katonáját

Ezra Jáchin a háború kitörése óta fáradhatatlanul járja a katonai bázisokat, biztatja, inspirálja a katonákat, írja a United with Israel.

A 96 éves Jáchin már a modern kori Izrael állam 1948-as megalapítása előtt harcolt az országért a Lehi paramilitáris szervezet tagjaként. Ő ma az izraeli hadsereg legidősebb tartalékos katonája. A nyáron különleges ünnepség keretében léptették elő törzsőrmesterré.

Az előléptetése alkalmával készült interjún Jáchin elmondta:

„Elmegyek a katonákhoz, beszélek nekik a helyzetről, biztatom őket és elmondom, hogy mi annak idején hogyan győzedelmeskedtünk önfeláldozásunk és Izrael iránti szeretetünk révén.

Azt mondom nekik: „minél jobban szeretitek Izrael népét és Izrael Földjét, annál inkább győzni fogunk!” Aztán magyarázatot is fűzött e kijelentéséhez:

„Az Izrael iránti szeretet minden fegyvernél erősebb. Ez az, ami a megfelelő módon működteti a fegyvereinket és ez az, ami végül győzelemre visz. Keljetek fel az Izrael népe és Izrael földje iránti szeretettel a szívetekben, győzzétek le az ellenséget és mentsétek meg Izraelt.”

Akik szembeszálltak a gonosszal: Három hősi halált halt izraeli nő története

Bar Zohar százados, Adar Ben Simon hadnagy és Ravit Aszajag őrmester mindhárman rendkívüli bátorságról tettek tanúbizonyságot a haláluk előtt. Emlékükből fakadjon áldás!

A harcedzett törzsőrmester arról is beszélt, hogy már az október hetedikei események előtt úgy érezte, hogy hatalmas háború van készülőben.

„A háborút megelőző hónapban egyetlen hírt sem mulasztottam el, mert éreztem, hogy hamarosan elkezdődik [a háború]. Megértettem mindazt, amit a kormányunk, a politikusok és a média nem értett meg”.

Azt is elmondta, hogy gyakorlatilag egész életében az izraeli haderőknél szolgált: „A [mostani háború] második napján hívtak be. 15 éves korom óta, amióta csak csatlakoztam a Lehihez, a mai napig a zsidó nép érdekében szolgáltam a katonaságnál. Csak a halál menthet fel e szolgálat alól” – idézte a Lehi „Chájálim álmonim – Ismeretlen katonák” című himnuszát.

Ez a cikk a Zsido.com oldalán jelent meg először.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Száz gyűrűt ajándékozott házasodni készülő katonáknak egy gyászoló izraeli apa

A gyűrűk értéke egyenként 5-8000 sékel (480 ezer és 750 ezer Ft) között mozog.