Mindeközben Észak-Korea vígan dúsítja az urániumot

Észak-Korea pénteken először mutatott képeket az atombombáihoz hatóanyagot előállító centrifugákról, miközben Kim Dzsong Un meglátogatott egy urándúsító létesítményt, és több fegyverminőségű anyagot kért az arzenál bővítéséhez.

Az észak-koreai állami média beszámolója Kim látogatásáról a Nukleáris Fegyverkezési Intézetben és a fegyverminőségű nukleáris anyagok gyártásának bázisán, a centrifugákról készült első fotókkal együtt ritka betekintést nyújtottak Észak-Korea nukleáris programjába, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozata is tilt.

A fotókon Kim az urándúsító centrifugák között sétált, a jelentésből nem derült ki egyértelműen, hogy mikor történt a látogatás, és hogy hol található a létesítmény.

Kim sürgette a dolgozókat, hogy állítsanak elő több anyagot taktikai atomfegyverekhez, mondván, hogy az ország nukleáris arzenálja létfontosságú az Egyesült Államok és szövetségesei fenyegetéseivel szemben.

A fegyverekre „az önvédelemhez és a megelőző támadás képességéhez” van szükség – mondta.

Az észak-koreai vezető szerint

az „amerikai imperialisták vezette vazallus erők” KNDK-ellenes „nukleáris fenyegetései” átlépték a vörös vonalat.

Dél-Korea elítélte, hogy Észak-Korea leleplezte urándúsító létesítményét, és soha nem fogja elfogadni, hogy Phenjan atomfegyverrel rendelkezzen – közölte a déli egyesítési minisztérium.

Észak-Koreának vélhetően több urándúsító telephelye is van. Elemzők szerint a kereskedelmi műholdképek az elmúlt években építkezéseket mutattak a fő Jongbjon nukleáris tudományos kutatóközpontban, beleértve az urándúsító üzemet is, ami lehetséges bővítésre utal.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője hétfőn közölte, hogy az ENSZ nukleáris megfigyelőszervezete olyan tevékenységet figyelt meg, amely összhangban van egy reaktor és a bejelentett centrifugás dúsító létesítmény működésével Jongbjonban.

A fotókon látható centrifugák kisebbnek és rövidebbnek tűnnek, mint a korábban Észak-Korea által használtnak hitt típusok, ami arra utal, hogy az ország saját centrifugákat fejlesztett ki a szétválasztási képességek fokozása érdekében – mondta Li Szang-kyu, a dél-koreai Korea Institute for Defense Analysis nukleáris mérnöki szakértője.

A fotók azt is megerősítették, hogy Észak-Korea kaszkádrendszert használ, amelyben nagyszámú centrifugát kapcsolnak össze a magasan dúsított urán előállításához – tette hozzá.

A jelentés célja lehet az is, hogy befolyásolja az amerikai választásokat, és azt az üzenetet küldje a következő kormánynak, hogy a denuklearizáció már nem lehetséges, és el kell ismernie Észak-Koreát nukleáris államként

– mondta Hong Min, a szöuli Korea Institute for National Unification vezető kutatója.

Észak-Korea korábban már mutatott fényképeket olyan eszközökről, amelyekről azt állítja, hogy nukleáris robbanófejek. 2006 és 2017 között hat föld alatti nukleáris kísérletet hajtott végre.

Az észak-koreai nukleáris fegyverek számáról szóló becslések széles skálán mozognak. Júliusban az Amerikai Tudósok Szövetségének jelentése arra a következtetésre jutott, hogy az ország elegendő hasadóanyagot állíthatott elő akár 90 nukleáris robbanófej megépítéséhez, de valószínűleg inkább csak 50-et állított össze.

Kim csütörtökön egy új, 600 mm-es, többszörös hordozórakéta-rendszer tesztindítását is felügyelte, szerdán pedig a KCNA különálló jelentése szerint meglátogatott egy katonai kiképzőbázist — számol be a Reuters.

Robert C. Castel: Az észak-koreai intervenció és Európa gyarmatosítása

Mit jelent az, hogy Észak-Korea csapatokat tervez küldeni Ukrajnába, és az ezt előkészítő küldöttség már meg is érkezett Oroszországba?