A fehér keresztények Trumpot, más vallási csoportok Harrist támogatják

Egy új felmérés szerint a 2024-es elnökválasztási versenyben éles vallási megosztottság figyelhető meg: a fehér keresztények Trumpot favorizálják, más csoportok pedig Harrist támogatják. A két téma, mely leginkább izgatja az amerikaiakat: a gazdaság és a bevándorlás.

Egyértelműen mély vallási megosztottság alakult ki az amerikai választók körében a 2024-es elnökválasztás előtt – derült ki a Pew Research Center friss felméréséből.

A felmérés szerint a fehér protestánsok és katolikusok többsége Donald Trump korábbi elnököt részesítette előnyben, míg Kamala Harris alelnök erős többséget tartott a fekete protestánsok, a spanyolajkú katolikusok, az agnosztikusok, az ateisták és a nem-ortodox zsidó szavazók körében.

A mostani a felmérés volt az első alkalom, hogy a Pew a Trump kontra Harris választásról kérdezte a szavazókat, miután Joe Biden elnök és Robert F. Kennedy Jr. visszalépett (előbbi Harris, utóbbi Trump javára).

A felmérésből kiderült, hogy Harris támogatottsága a keresztény csoportok körében nőtt az év eleji Bidenéhez képest, a spanyolajkú katolikusok támogatottsága azonban mindössze 49%-ról 65%-ra emelkedett.

A 2024-es választási ciklus általános vallási dinamikája azonban hasonló maradt az év elejihez:

Trump továbbra is dominál a fehér keresztény közösségeken belül.

A felmérés összefüggést jelzett a templomba járás és Trump támogatása között is, különösen a fehér evangélikusok és katolikusok körében. A Pew szerint

Trump támogatottsága azok körében volt erősebb, akik legalább havonta jártak templomba.

Figyelemre méltó, hogy a fehér, nem evangélikus protestánsok a templomba járás növekedésével csökkenni látszott Trump támogatottsága.

Harris esetében a templomlátogatottság nem mutatott egyértelmű különbséget a preferenciában, a fekete protestáns közösségen belül a rendszeres és a ritkán templomba járók 86%-a mondta azt, hogy támogatná őt.

A felmérés arra is rávilágított, hogy mely kérdések számítanak leginkább a különböző vallási meggyőződésű szavazóknak.

Az összes felmérés szerint a gazdaság a regisztrált szavazók több mint 60%-a számára kritikus kérdésként szerepelt, a többi fontos kérdés között az egészségügy, a legfelsőbb bírósági kinevezések és a külpolitika volt.

A bevándorlás témájában azonban a fehér keresztények a kérdést a szavazatuk szempontjából döntő fontosságúnak ítélték meg, az evangélikus protestánsok és a katolikusok 79%-kal és 72%-kal, minden más demográfiai csoportnál magasabb arányban.

Eközben a nem keresztény csoportok, elsősorban az ateisták, az abortuszt jelölték meg a közelgő választás kritikus kérdésének.

A Pew által bemutatott eltérő preferenciák nagyrészt az általánosabb pártpolitikai tendenciákat tükrözték, Trump támogatói a bevándorlásra, Harris támogatói pedig elsősorban az abortuszra és a kapcsolódó kérdésekre helyezték a hangsúlyt.

Ami a zsidó szavazókat illeti: Trump támogatottsága kiemelkedő az ortodox zsidók körében, míg a liberális, nem-vallásos és reform zsidók körében Harris bír komoly előnnyel.

Heves vita zajlott Izraelről Trump és Kamala Harris elnökjelölti csörtéjén

Kamala Harris alelnök és Donald Trump volt elnök kedd este először vitázott egymással. Mutatjuk a részleteket!