Erdogan rendkívüli muszlim csúcstalálkozót hívott össze Izraelről

A török elnök rendkívüli csúcstalálkozó összehívására szólítja fel az Iszlám Együttműködés Szervezetét, hogy megvitassák a gázai háborút és „Izrael Jeruzsálem elleni támadásait”.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn sürgette az Iszlám Együttműködés Szervezetét (OIC), hogy hívjon össze rendkívüli csúcstalálkozót a gázai háború és az általa „Izrael Jeruzsálem elleni támadásainak” nevezett ügy megvitatására – jelentette a Reuters.

Egy ankarai kabinetülést követően Erdogan azt állította, hogy Izrael „terjeszkedési” törekvései részeként „célba vette” a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetet.

Jeruzsálem és a mecset Ankara „vörös vonala”

– hangsúlyozta.

„Elképzelhetetlen, hogy az OIC, amelynek feladata a jeruzsálemi ügy gondozása, közömbös maradjon ezekkel a támadásokkal szemben. Sürgősen össze kell hívni a szervezetet vezetői szinten, anélkül, hogy több időt veszítenénk” – mondta Erdogan a Reuters szerint.

A török elnök Izrael-ellenes kirohanása két nappal azután hangzott el, hogy felszólította a muszlim világ országait, hogy egyesüljenek Izrael ellen, amely állítása szerint meg akarja hódítani a térség országait.

„Izrael nem fog megállni Gázában. Ramallah meghódítása után Szíria és Libanon földjeit akarja majd”

– mondta a török elnök.

Erdogan a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása és az azt követő gázai háború óta újra folytatta gyakori verbális támadásait Izrael ellen.

Az egyik beszédében a török elnök azt mondta, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök „e század egyik legnagyobb atrocitását követte el Gázában, és máris Gáza mészárosaként írta be nevét a történelembe”.

Júliusban Erdogan Izrael lerohanásával fenyegetőzött, mondván: „Erősnek kell lennünk, hogy Izrael ne tehesse meg ezeket a dolgokat a palesztinokkal. Ahogyan Karabahba és Líbiába is bevonultunk, ugyanezt fogjuk tenni Izraellel is. Nincs mit tenni, erősnek kell lennünk”.

Ezután tovább ostorozta Izraelt, azt állítva, hogy „Gáza a világ legnagyobb koncentrációs táborává vált”.

Törökország a NATO tagja, nemrég jelezte, hogy felvételét kezdeményezi a BRICS országok szövetségébe.

Videó: Amerikai tengerészgyalogosokat próbáltak meg elrabolni Törökországban

„Az amerikai katonák, akiknek a kezéhez palesztinok ezreinek vére tapad, nem szennyezhetik be az országunkat” – közölte a támadást végrehajtó török szervezet.