Videó: Amerikai tengerészgyalogosokat próbáltak meg elrabolni Törökországban

A haditengerészet szóvivője szerint a USS Wasp hajó két amerikai tengerészgyalogosát megtámadták hétfőn a törökországi Izmirben tett kikötői látogatás során.

Az incidensről készült videón látható, amint egy csapat férfi egy zsákot húz az egyik tengerészgyalogos fejére, miközben lefogják őt, és azt skandálják, hogy „Yankee go home”. 

A CBS News vezető külföldi tudósítója, Holly Williams szerint a tengerészgyalogosokra támadó férfiak a Török Ifjúsági Unió – egy nacionalista, Amerika-ellenes szervezet – tagjainak voltak. A csoport közzétette a videót az interneten, azt írva: 

„Az amerikai katonák, akiknek a kezéhez palesztinok ezreinek vére tapad, nem szennyezhetik be az országunkat”.

Chuck Callesto on X (formerly Twitter): „BREAKING NOW: United States NAVY personnel from the USS Wasp have been ABDUCTED after disembarking in Izmir, Turkey.. DEVELOPING.. pic.twitter.com/ul7ClU3EUO / X”

BREAKING NOW: United States NAVY personnel from the USS Wasp have been ABDUCTED after disembarking in Izmir, Turkey.. DEVELOPING.. pic.twitter.com/ul7ClU3EUO

Williams, aki több évig élt és tudósított Törökországban, azt mondta, hogy az amerikaiakkal általában jól bánnak az országban, a török hatóságok 15 ember őrizetbe vételéről számoltak be a támadással kapcsolatban.

A tengerészgyalogosok, akik a 24. tengerészgyalogos expedíciós egység tagjai, az incidens idején eltávon voltak, és elővigyázatosságból egy helyi kórházba vitték őket kivizsgálásra – mondta Timothy Gorman, az amerikai hatodik flotta szóvivője.

„A helyi izmiri rendőrség és a haditengerészeti bűnügyi nyomozószolgálat együttműködik az incidens kivizsgálásában” – mondta Gorman. „A hatóságok egyetlen tengerészgyalogost sem vettek őrizetbe, és az érintettek együttműködnek a nyomozókkal”.

A USS Wasp egy tengerészeti expedíciós egység része, amely rutinszerű bevetésen van a Földközi-tenger keleti részén. A 24. tengerészgyalogsági expedíciós egység nemrégiben kétoldalú gyakorlatot hajtott végre Törökországgal a térségben.

Nemzeti gyásznapot tartottak Törökországban a megölt Hamász-vezér tiszteletére

Ennél már nincs lejjebb: az izraeli török nagykövetség pénteken félárbocra eresztette zászlaját tel-avivi épületén.

A török elnök ágyba fekszik minden Izraelt elpusztítani kívánó terroristával

Erdogan most éppen az Irán-csatlós libanoni terroristák mellett állt ki. Izrael nem is hagyta szó nélkül.