Az Egyesült Királyság részleges fegyverembargót vezet be Izrael ellen

London megtiltja a repülőgépek, drónok, helikopterek és földi célzóberendezések exportját – jelentette be David Lammy külügyminiszter.

A brit kormány hétfőn felfüggesztette az Izraeli Védelmi Erők részére történő egyes fegyvereladásokat, arra hivatkozva, hogy fennáll a „nyilvánvaló veszély”, hogy a fegyvereket a zsidó állam hadserege „a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértésének elkövetésére” használhatja.

David Lammy külügyminiszter arról tájékoztatta a törvényhozókat, hogy London 350 engedélyből 30-at törölt, megtiltva a repülőgépek, drónok, helikopterek és földi célzóberendezések exportját.

„Egyértelműen fennáll annak a kockázata, hogy ezeket a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértésének elkövetésére vagy elősegítésére használják fel”

– tette hozzá London vezető diplomatája.

Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter hétfő este azt mondta, hogy „mélységesen elkeseredett”, amikor értesült az Egyesült Királyság kormánya által bevezetett szankciókról.

Csendes bojkott: Európa korlátozza az Izraelnek történő lőszereladásokat

Szerbia segítő kezet nyújtott zsidó államnak, de ez nem elég, és az IDF más alternatívák után kutat.

„Ez egy olyan időszakban történik, amikor 7 különböző fronton vívunk háborút – egy olyan háborút, amelyet egy kegyetlen terrorszervezet indított, provokálatlanul. Egy olyan időszakban, amikor hat túszt gyászolunk, akiket a Hamász hidegvérrel kivégzett a gázai alagutakban. Akkor, amikor azért harcolunk, hogy 101 túszt hazahozzunk” – írta Gallant az X-en közzétett bejegyzésében.

„Kiállok csapataink és biztonsági szerveink mellett, akik hatalmas bátorsággal, professzionalizmussal és erkölcsi értékekkel dolgoznak. Továbbra is elkötelezettek vagyunk Izrael állam és népének védelme mellett”

– tette hozzá.

Jeruzsálemi források az Israel Hayomnak elmondták, hogy bár az izraeli külügyminisztérium tisztviselői a színfalak mögött diplomáciai erőfeszítéseket tettek a fegyverembargó elkerülése érdekében, ezek az erőfeszítések nem jártak sikerrel.

Az egyik brit bank “véletlenül” megszüntette a Jad Vasem bankszámláját

A bank szóvivője szerint az incidens “adminisztratív hiba volt”. A zsidó szervezetek magyarázatot követelnek.