A CTeen zsidó nyári tábor résztvevői tették rendbe a keszthelyi zsidó temetőt

A festői Balaton-parton megrendezett nemzetközi zsidó tábor résztvevői tartalmas és oktatási-nevelési szempontból is igen jelentős kirándulást tettek a keszthelyi zsidó temetőbe.

Ez az egyedülálló tábori élmény összekovácsolta a Magyarországról, az Egyesült Államokból, Ciprusról és az Egyesült Királyságból érkezett táborozókat, szélesítve kulturális látókörüket és egyben izgalmas foglalkozást nyújtva. A keszthelyi zsidó temető meglátogatása a tábor oktatási programjának fénypontját jelentette és bepillantást engedett számukra a terület zsidó történelmének és örökségének gazdagságába. A táborozók első kézből hallhatták a temető gondnokától, a holokauszt-túlélők gyermekeként született Rejtő Gábortól a környék egykor virágzó zsidóságának történetét.

Gábor nemrégiben, Budapesten járva életében először tfilint rakott. A beszélgetés után a táborozók segítségével ismét teljesíthette e nagyszerű micvát. A temetőben a táborozók két órát töltöttek a sírkövek gondos letakarításával és megtisztításával, így tisztelve meg az elhunytak emlékét. A temetőgondozás nemcsak tanulási lehetőséget biztosított, de sokak számára mély érzelmi élményt is jelentett.

A látogatás a Chevra Kadisa, a zsidó temetkezési egylet helyiségében ért véget. A táborozók együtt és teljes szívből mondták el a messiás eljövetelébe vetett hitről szóló Áni máámin imát, valamint a halottakért mondott Kél mále ráchámim imádságot, tisztelettel emlékezve az elhunytakra és a közösség egykori tagjaira.

A látogatás egyike volt a táborprogramban szereplő, tudást gazdagító és élményekkel szolgáló számos foglalkozásnak. A tábor célja, hogy a világ számos pontjáról érkezett zsidó fiatalok holisztikus és minden érzékre ható tapasztalatot szerezzenek a zsidóságról. A kulturális nevelést szolgáló, illetve a rekreációs tevékenységek váltogatásával a táborprogram segíti a zsidó örökség mélyebb megértését és megerősíti a szélesebb, nemzetközi zsidó közösséget.

Ha szeretne több információt kapni a táborról és annak programjairól, keresse a CTeen egyik vezetőjét Tzemmy Bassmant az alábbi telefonszámon: +36 30 558 6039.

Ez a cikk a Zsido.com oldalán jelent meg eredetileg.

Keszthelyi holokauszt áldozatok: továbbra is rejtélyes az érmegyűjtemény eredete

Hónapokkal a megtalálása után is kérdések sokaságát veti fel a különlegesen gazdag kollekció, amelyet egy pince mélyén találtak.