Izrael fontolgatja az „Égi Harmat” légvédelmi rendszer leszerelését

A Hezbollah és az időjárás okozta károk után újraértékelik a légvédelmi rendszer jövőjét.

Az izraeli védelmi tisztviselők újraértékelik a hadsereg “Égi Harmat” (Sky Dew) projektjének jövőjét, amely egy nagy magasságban lévő légballon, amelyet a légi fenyegetések felderítésére terveztek, miután számos kudarc érte, beleértve az időjárási károkat és a Hezbollah terrorcsoport támadásait.

Az Izrael és az Egyesült Államok által közösen kifejlesztett rendszer az amerikai TCOM cég légi platformját integrálja az ELTA Systems, az Israel Aerospace Industries leányvállalata által létrehozott fejlett radarrendszerrel. A rendszert az Izraeli Légierő felderítési és légvédelmi képességeinek bővítésére tervezték, és 2021 novemberében nagy médiafelhajtás mellett jelentették be a rendszerbe állítását.

Akkoriban az izraeli tisztviselők a rendszert „a maga nemében az egyik legnagyobbnak nevezték világszerte”, amely “a kifinomult fenyegetések azonosításának és korai figyelmeztetésének kritikus eszközeként” szolgál.

A rendszer beszerzését bejelentő 2022. márciusi ünnepségen Beni Ganz akkori védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a léggömb egy többszintű védelmi stratégia részeként

„fenntartja Izrael regionális előnyét és biztosítja a biztonságunk megőrzéséhez elengedhetetlenül fontos műveleti rugalmasságot”.

Az IDF és a védelmi minisztérium hivatalosan 2022 márciusában alapította meg az “Égi Harmat” egységet, amelyet hivatásos katonákkal és sorkatonákkal egyaránt feltöltött.

Az akkori katonai nyilatkozatok azt ígérték, hogy a léggömb kiterjedt radarlefedettséget biztosít majd, és képes lesz „több irányból érkező fejlett fenyegetések” észlelésére. 

Hezbollah targeted Sky Dew, Israel’s largest spy balloon with kamikaze UAVs

This spy balloon served as a detection radar for unmanned aircraft and missiles.It appears that Sky Dew was hit & damaged.

Ezek a nagyra törő ambíciók azonban megfeneklettek, amikor 2023 májusában kiderült, hogy a súlyos időjárás már hónapokkal korábban működésképtelenné tette a rendszert.

Az elhúzódó javítási folyamatot követően a léggömböt januárban újra bevetették a felderítési erőfeszítések támogatására, bár még nem érte el a teljes működési állapotot.

Május 16-án a Hezbollah sikeresen célba vette a rendszert egy libanoni területről indított drónnal.

Az ismételt kudarcok fényében a védelmi tisztviselők most komolyan fontolgatják a projekt leállítását. A rendszer sebezhetősége, magas költségei és a javításokhoz szükséges hosszú idő mind-mind hozzájárultak a program átértékeléséhez, amely már eddig is milliókat emésztett fel a védelmi kiadásokból.

Az IDF és a védelmi minisztérium képviselői a következőket nyilatkozták: „Jelenleg vizsgáljuk a projekt jövőjét. Döntésünk tükrözni fogja a változó biztonsági helyzetet, és beépíti a közelmúltbeli konfliktusok tanulságait”.

Made in Germany: Német alkatrészekből épített drón zuhant le Izraelben

A felső-galileai Gonen kibucnál csapódott be a nyugati alkatrészekből álló Hezbollah-drón.

Rakétacsapást akartak mérni a Moszad főparancsnokságára

A Herzlija melletti Glilot bázis több izraeli katonai hírszerző egységnek is otthont ad.