Folytatódik a vadászidény: Újabb fontos terrorvezért likvidált az IDF

Khalil Makdah és testvére, Mounir az izraeli hírszerzés szerint Iránnal és a Hezbollah-hal együttműködve készített elő terrorcselekményeket Júdeában és Szamáriában.

Az IDF szerda délután megerősítette, hogy a Fatah terrorista, Khalil Makdah meghalt egy légicsapásban a dél-libanoni Szidón közelében.

Khalil testvérét, Mounir-t Jeruzsálem azzal vádolja, hogy az Iráni Iszlám Forradalmi Gárda és Teherán libanoni terrormegbízottja, a Hezbollah kötelékében segíti előkészíteni az Izrael elleni terrortámadásokat.

Khalil és Mounir is a Palesztin Hatóságot uraló Fatah tisztviselője volt – jelentette a támadás után az AFP a Fatah mozgalom egyik magas rangú tagjára hivatkozva.

„A Fatah egyik tisztviselőjének meggyilkolása újabb bizonyítéka annak, hogy Izrael teljes körű háborút akar kirobbantani a térségben” – nyilatkozta Tawfik Tirawi, a Fatah központi bizottságának tagja az AFP-nek.

Ez az első izraeli támadás a Fatah ellen a több mint 10 hónapos háború során.

A dróntámadás Makdah autóját célozta a város egyik előkelő negyedében:

צבא ההגנה לישראל on X (formerly Twitter): „מוקדם יותר היום, בהכוונה משותפת של שב״כ ואמ״ן, כלי טיס של חיל האוויר תקף במרחב צידון שבדרום לבנון את המחבל, ח’ליל חסין חליל אל מקדאח. ח׳ליל הינו אחיו של מוניר אל מקדאח, תושב לבנון שפועל עבור חיזבאללה ומשמרות המהפכה האיראנים, וממשיך לנסות ולקדם פיגועים בימים אלה >> pic.twitter.com/YrO6NatMOY / X”

מוקדם יותר היום, בהכוונה משותפת של שב״כ ואמ״ן, כלי טיס של חיל האוויר תקף במרחב צידון שבדרום לבנון את המחבל, ח’ליל חסין חליל אל מקדאח. ח׳ליל הינו אחיו של מוניר אל מקדאח, תושב לבנון שפועל עבור חיזבאללה ומשמרות המהפכה האיראנים, וממשיך לנסות ולקדם פיגועים בימים אלה >> pic.twitter.com/YrO6NatMOY

„Mindketten együttműködtek az IRGC-vel, és részt vettek a terrortámadások irányításában, valamint a terrorista tevékenységekre szánt fegyverek és pénzeszközök Júdeába és Szamáriába történő csempészetében” – közölte az IDF.

A csapás az Izraeli Biztonsági Ügynökség és az IDF Katonai Hírszerzési Igazgatósága közös akciója volt.

A csapás után közös közleményt adtak ki, amely szerint tavaly márciusban derült ki, hogy fegyvereket csempésztek Júdeába és Szamáriába, és osztottak szét a Khalil és Mounir által toborzott és irányított terrorsejteknek.

A csempészet és a támadások irányításáért és végrehajtásáért felelős tisztviselők irániak – folytatta a közlemény. A műveletet Dzsawad Dzsafari, az IRGC hírszerző szárnyának különleges műveleti egysége, a 4000-es egység vezetője, valamint Ashgar Bakari, az IRGC Kudsz Erőinek különleges műveleti egysége, a 840-es egység parancsnoka vezeti.

Titokzatos telefonhívás segítségével likvidálta Izrael a Hezbollah parancsnokát

Shukr halála jelentős csapást jelent a Hezbollah számára, mivel a terrorszervezet az egyik legtapasztaltabb stratégáját veszítette el személyében.