Biden: Gázai tűzszünet esetén Irán késleltetheti a támadást Izrael ellen

Elmaradhat az a szakértők által várt iráni támadás Izrael ellen, amely magas rangú terroristák likvidálását hivatott megbosszulni, ha Izraelnek és a Hamásznak sikerül tűzszüneti megállapodást kötnie a Gázai övezetben, amikor a tárgyalások a hét végén újraindulnak – mondta Joe Biden amerikai elnök kedden.

A megjegyzések néhány órával azután hangzottak el, hogy iráni tisztviselők a Reutersnek azt mondták, hogy a megígért megtorló csapást el lehet halasztani, hogy a tárgyalások előrehaladhassanak, még úgy is, hogy a Hamász jelezte, hogy nem vesz részt a tárgyalásokon, és az izraeli delegáció egyik tagja is kétségeit fejezte ki a tárgyalások életképességével kapcsolatban, ha Benjamin Netanjahu miniszterelnök nem bővíti a tárgyalócsoport mandátumát.

A tervek szerint csütörtökön Egyiptomban vagy Katarban folytatódnak a tárgyalások a tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról, az amerikai közvetítők pedig a csúcstalálkozót az utolsó lehetőségként emlegetik, hogy a Hamász által október 7-én elfogott túszokat szabadon engedjék, véget vessenek a 10 hónapja tartó gázai háborúnak, és elkerüljék az Irán részvételével kirobbanó regionális háború lehetőségét.

A keddi New Orleans-i látogatásán Biden újságíróknak azt a kérdést tette fel, hogy várható-e, hogy Irán visszatartja a megtorló csapást, ha sikerül megállapodni.

„Erre számítok” – válaszolta az elnök.

Biden azonban arra is figyelmeztetett, hogy a tűzszüneti megállapodás elérése „egyre nehezebb”, ugyanakkor kifejezte elszántságát az ellenségeskedések befejezésének biztosítására.

„Meglátjuk, mit tesz Irán, és meglátjuk, mi történik, ha támadásra kerül sor. De nem adom fel”

– mondta Biden.

Az amerikai külügyminisztérium kedden közölte, hogy Katarral együtt azon dolgozik, hogy a Hamász képviselői részt vegyenek a közelgő tárgyalásokon.

A terrorcsoport hétfőn közleményt adott ki, amelyben jelezte, hogy nem vesz részt a találkozón, hacsak a közvetítők nem bírják rávenni Izraelt, hogy egyezzen bele abba a frissített javaslatba, amelyet a terrorcsoport július elején nyújtott be válaszul az Egyesült Államok által támogatott vázlatra.

Az ajánlatban a Hamász engedett régóta hangoztatott központi követeléséből, miszerint Izrael előzetesen kötelezze el magát az állandó tűzszünet mellett. Izrael válasza Netanjahu módosított követeléseinek listája volt, amelyet a Hamász elutasított.

A csütörtöki csúcstalálkozó helyszínét még nem jelentették be, de egy arab tisztviselő a Times of Israelnek elmondta, hogy a jelenlegi várakozások szerint a találkozóra Dohában kerül sor.

A spekulációk ellenére, hogy a Hamász esetleg nem vesz részt Patel azt mondta, az USA „teljes mértékben számít arra, hogy ezek a tárgyalások előrehaladnak”.

Már megint Tel Avivot lövi a Hamász

Nemrég két nagy hatótávolságú rakétát lőttek ki a Gázai övezetből.