Irán megvárta az olimpia végét, bármikor megindulhat az Izrael elleni támadás

Izrael arra számít, hogy napokon belül nagyobb iráni támadás indul, hangsúlyozva, hogy a civileknek szóló utasítások változatlanok.

A korábbi hírek szerint az iszlám köztársaság – erős nemzetközi nyomásra – feladta eredeti szándékát, hogy a Hamász politikai vezetőjének, Iszmail Haníjehnek július 31-én Teheránban elkövetett merényletére válaszul – amelynek végrehajtását Izrael nem vállalta magára – nagyszabású támadást indítson.

Ehelyett, sokan azt várták, hogy Irán a libanoni Hezbollah terrorcsoportra hagyta volna a választ, amelynek legfőbb katonai parancsnokát, Fuad Shukr-t Izrael néhány órával Haníje meggyilkolása előtt megölte egy bejrúti légicsapásban. Izrael azzal vádolta Shukr-t, hogy ő áll számos, civilek elleni támadás mögött, köztük egy múlt havi rakétacsapásért, amely 12 drúz izraeli gyermeket ölt meg a Golán-fennsíkon lévő Majdal Shamsz focipályán.

Az Axios hírportál azonban két, a részleteket ismerő, meg nem nevezett forrásra hivatkozva vasárnap arról számolt be, hogy

Izrael jelenlegi értékelése szerint Irán napokon belül közvetlen támadást indít az ország ellen, esetleg még a gázai tűzszünetről szóló megállapodás csütörtöki tárgyalása előtt.

Az Axios szerint a kérdés megosztotta az iráni vezetést: Maszúd Peszeskján elnök el akarja kerülni a kemény válaszlépéseket, míg az Iszlám Forradalmi Gárda nagyobb támadást akar indítani, mint április 13-14-én, amikor több száz drónt és rakétát indítottak Izrael ellen.

A cikkben idézett egyik forrás szerint a helyzet a nézeteltérések miatt „még mindig képlékeny”.

JC: Izrael csapást mérhet az iráni nukleáris létesítményekre

Avi Melamed szerint az iráni támadás mértéke és hatása fogja meghatározni az izraeli válaszcsapás mikéntjét.

Az Axios szerint Joav Gallant izraeli védelmi miniszter vasárnap beszélt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel, és elmondta neki, hogy az iráni katonai előkészületek arra utalnak, hogy Irán egy Izrael elleni nagyszabású támadásra készül.

A Pentagon később megerősítette a telefonbeszélgetés megtörténtét, hozzátéve, hogy Austin elrendelte a USS Georgia tengeralattjáró Közel-Keletre telepítését az eszkalálódó feszültségek közepette.

A Pentagon közleményében hozzátette, hogy Austin utasította az Abraham Lincoln csapásmérő csoportot is, hogy gyorsítsa fel a térségbe való felvonulását. Pat Ryder vezérőrnagy, a Pentagon sajtótitkára közleményében elmondta, hogy Austin beszélt Gallant-tal, és megismételte Amerika elkötelezettségét, hogy

„minden lehetséges lépést megtesz Izrael védelmében”.

A Csendes-óceáni Ázsiában tartózkodó Lincoln-t már korábban a térségbe vezényelték, hogy leváltsa a USS Theodore Roosevelt repülőgép-hordozó csapásmérő csoportot, amely a tervek szerint megkezdi a visszatérést az Egyesült Államokba. Múlt héten Austin azt mondta, hogy a Lincoln a hónap végéig megérkezik a CENTCOM területére.

Közben a Kan izraeli közszolgálati műsorszolgáltató és a 13-as csatorna híradója is arról számolt be vasárnap este, hogy Izrael frissített értékelése szerint Teherán még a héten nagyszabású támadást szándékozik indítani.

A 13-as csatorna források idézése nélkül arról számolt be, hogy Irán és a Hezbollah együttes támadására kerülhet sor, akár egyszerre, akár egymás után. A csatorna szerint az egyik tényező, amely késleltette a terrorfőnökök meggyilkolására ígért választ, az Iránra és a Hezbollahra gyakorolt francia nyomás volt, hogy ne indítsanak nagyobb támadást a vasárnap véget ért párizsi olimpia idején.

“Támadni fogunk” – Szijjártó Péteren keresztül üzentek Izraelnek az irániak

Teherán a magyar külügyminiszteren keresztül juttatta el az üzenetét Izraelbe.